ORTADOĞU

Gallant: Özel operasyon safhasına geçiş başladı

Yayınlanma

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Wall Street Journal’a yaptığı açıklamada, ülkesinin Gazze’de yoğun çatışmalardan düşük yoğunluklu özel operasyonlara geçmeye başladığını söyledi.

İsrail’in Gazze’de dördüncü ayına giren operasyonlarını değerlendiren Gallant, İsrail için tehlikenin Hamas’la sınırlı olmadığını iddia etti, “Benim temel görüşüm: Tek bir düşmanla değil, bir eksenle savaşıyoruz. İran, kullanmak üzere İsrail’in etrafında askeri güç oluşturuyor” dedi.

Bu tehdit karşısında ülkesinin tutumunu savunan Gallant, Gazze’de potansiyel olarak uzun sürecek bir çatışmanın ve İsrail’in savunma politikasındaki kalıcı bir değişimin sinyallerini verdi.

İsrail’i sivil kayıpları önlemek için daha fazla çaba göstermeye çağıran ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın İsrail’e yapacağı ziyaret öncesinde Gallant, İsrail kuvvetlerinin “savaşın yoğun manevra safhası” olarak adlandırdığı safhadan “özel operasyonlara” doğru kayacağını belirtti. Gallant, “Gazze şehri de dahil kuzeyde, İsrail birliklerinin en azından yer üstünde kontrolü büyük ölçüde sağladığını” söyledi ve “Bir sonraki aşamaya yakınız” ifadelerini kullandı. Ancak Gallant çatışmanın bir sonraki bölümünün “daha uzun süreceği” uyarısında bulundu ve İsrail’in Hamas’ı bir savaş gücü olarak yok etme, Gazze’deki kontrolünü sona erdirme ve rehineleri kurtarma hedeflerinden vazgeçmeyeceğini belirtti.

Şu anda Han Yunus’ta yoğunlaşan çatışmalar güneye doğru ilerledikçe İsrail ordusu son derece kalabalık bir nüfusun bulunduğu bölgede faaliyet gösterecek. 2,2 milyonluk nüfusunun çoğu şu anda yerleşim bölgesinin güney ucuna sıkışmış durumda ve bu da buradaki çatışmalarda daha fazla sivil kaybı riskini artırıyor.

“Çok sayıda sivili göz önünde bulundurmamız gerekiyor” diyen Gallant, askeri taktiklerin ayarlanması gerekeceğini de sözlerine ekledi. Gallant, “Bu biraz zaman alacak. Ama pes etmeyeceğiz” dedi.

WSJ’ye göre İsrailli yetkililer düşük yoğunluklu operasyonlara geçişin kademeli olacağını ve Gazze’nin farklı bölgelerinde farklı zamanlarda gerçekleşeceğini söyledi. İsrailli yetkililer çatışmaların en hassas aşamasının, Gazze’nin İsrail sınırında yer alan ve şu anda başka yerlerdeki çatışmalar nedeniyle yerinden edilmiş insanlarla dolu olan Refah civarında olacağını belirtti. Hamas militanlarının da burada barındığını ve Mısır’dan tüneller aracılığıyla ikmal yaptıklarını iddia etti.

İsrail, Hamas tarafından silah ve insan kaçakçılığı için kullanıldığını iddia ettiği sınır boyunca uzanan kritik koridorun kontrolü için Mısır ile görüşmeler yürütüyor. İsrail bu koridorun yok edilmesinin Gazze’nin askerden arındırılması açısından kritik önem taşıdığını söylüyor.

Hedeflere ulaşılamadı

Öte yandan Yedioth Ahronot gazetesi, İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik 4’üncü ayına giren saldırıların maliyetinin 217 milyar şekele (59,35 milyar dolar) yükselmesine rağmen halen belirlediği hedeflere ulaşamadığı yazdı.

“En pahalı savaş – İsrail hedeflerine henüz ulaşılamadı – 3 ay sonraki durumun çerçevesi” başlığıyla yayınlanan haberde İsrail ordusunun, Gazze Şeridi’ne ekim ayında başlattığı kara harekatında taktik açıdan pek çok başarı elde ettiği ancak “Hamas’ın askeri yeteneklerini ortadan kaldırmak ve İsrailli esirleri kurtarmak” gibi hedeflerine ulaşamadığı kaydedildi.

Kassam Tugayları’nın lideri Muhammed ed-Dayf ve yardımcısı Mervan İsa, Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar gibi üst düzey yetkililerin halen aktif olduğuna işaret edilen haberde, İsrail ordusunun, Hamas’ın kıdemli yetkililerini ortadan kaldırma hedefinde de başarılı olamadığı aktarıldı.

İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıların maliyetinin 217 milyar şekele (59,35 milyar dolar) ulaştığı belirtilen haberde, bu maliyetin hem ordunun bütçesini hem de sektörlere yapılan yardımları kapsadığı kaydedildi.

Haberde, İsrail’in saldırılarının ülkedeki ekonomi ve eğitimin yanı sıra sığınmacılar ve İsraillilerin kişisel güvenliği üzerinde de olumsuz yansımaları olduğu vurgulandı.

Gazze’deki saldırılar İsrail’in ekonomisine zarar veriyor

​​​​​​​İsrail’in bu yılın ilk üç ayında iş döngüleri etkilenen şirketlere yaklaşık 10 milyar şekel (2,74 milyar dolar) ödeme yapması beklendiği ifade edilen haberde, Lübnan sınırında bulunan Yahudi yerleşim yerlerindeki mülklere verilen hasarın yaklaşık 5-7 milyar şekel (1,37-1,91 milyar dolar), Gazze Şeridi’nin çevresindeki Yahudi yerleşim yerlerindeki hasarın ise 15-20 milyar şekel (4,10-5,47 milyar dolar) civarında olduğu bildirildi.

Haberde ayrıca, İsrail’in Gazze Şeridi sınırından ve kuzeyden tahliye edilen 125 bin yerleşimcinin masraflarını karşıladığına ve bunun maliyetinin milyarlarca şekel tuttuğuna işaret edildi.

Saldırıların devam ettiği üç ay boyunca İsrail’deki birçok öğrencinin online eğitim aldığı, yavaş yavaş sınıflara döndüğü belirtilen haberde, saldırılar devam ettikçe İsrail’e verilen küresel desteğin her geçen gün azaldığına dikkat çekildi. Haberde, Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği saldırının, İsrail halkının kişisel güvenliğini etkilediği, silah ruhsatı başvurularında ciddi artış görüldüğü kaydedildi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version