Avusturya’nın eski Dışişleri Bakanı Karin Kneissl, küresel enerji piyasasında Türkiye’ye “transit ülke” olarak bakmanın hatalı olduğunu “Türkiye’nin hali hazırda enerji merkezi olduğunu” kaydetti. Harici Medya tarafından İstanbul’da düzenlenen panele katılan Kneissl, “İster Rus ister Avrupa perspektifinden olsun İstanbul dünyaya geçiş kapısı oldu” ifadelerini kullandı.
Harici Medya, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi’nin ev sahipliğinde “Geleceğin Enerji Merkezi Türkiye” paneli düzenledi. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Hasan Ünal’ın yaptığı panelde Eski Avusturya Dışişleri Bakanı Dr. Karin Kneissl, küresel enerji piyasasındaki ana yönelimleri ve Türkiye’nin buradaki yerini irdeleyen ayrıntılı bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Hacı Mehmet Şahin’in de sunum yaptığı panelde nükleer enerjiden yenilebilir enerjiye dünyadaki ve Türkiye’deki enerji politikaları ele alındı.
“TÜRKİYE HALİHAZIRDA MERKEZ”
Son 10 yılda Türkiye ile Rusya arasında adım adım gelişen enerji iş birliğine dikkat çeken eski Avusturya Dışişleri Bakanı Kneissl, Almanya’yı birleştiren ülkenin ilk Şansölyesi Otto von Bismarck’ın “Coğrafya tarihin değişmezidir” sözüne atıfta bulunarak Türkiye’nin önündeki jeopolitik fırsatlara dikkat çekti.
Türkiye’yi “enerjide transit ülke olarak görmenin hatalı olduğunu” kaydeden Kneissl, “Türkiye’nin halihazırda gaz ve enerji merkezi” olduğunu söyledi.
“TÜRKİYE DÜNYAYA AÇILMA NOKTASI”
Rus enerji devi Gazprom CEO’su Alexey Miller’in “Rus gazının Batı’ya akması doğanın kanunu değil” sözüne atıfta bulunan eski Avusturya Dışişleri Bakanı, küresel enerji pazarında Asya’nın artan ağırlığına dikkat çekti.
Kneissl, Asya pazarının yükselişine kuzeyde Arktik Okyanusu’nun yeni bir ticaret yolu olarak ortaya çıkmasının eşlik ettiğini kaydetti. “Kutup İpek Yolu” tartışmalarının önemine dikkat çekti.
“Türkiye’nin Avrupa’nın enerji güvenliği için enerji koridoru olarak öneminden bahsedilmeye başlandı” ifadelerini kullanan Kneissl, “İster Rus ister Avrupa perspektifinden olsun İstanbul dünyaya geçiş kapısı oldu” ifadelerini kullandı. Kneissl, “Bu ister gemi geçişi, ister buğday geçişi, ister petrol, ister doğal gaz olsun, bu her zaman coğrafyayla alakalı” dedi.
Günümüzde “Petrol ittifakındaki eski Katolik evliliklerin bozulduğunu” kaydeden Kneissl, Çin Halk Cumhuriyeti’nin Suudi Arabistan ile geliştirdiği özel ilişkilerin ve Pekin yönetiminin Tahran – Riyad hattında kurduğu diplomasi köprüsünün bu değişimle ilgili olduğunu belirtti.
Enerji ticaretinde kullanılacak para biriminin değişimi yönündeki tartışmaları “tektonik bir değişimin parçası” olduğunu kaydeden Kneissl, sunumunu “Enerji her zaman önemli konumunu koruyacaktır. Hiçbir zaman tüm yumurtalarınızı aynın sepete koymamalısınız” sözleriyle bitirdi.