DOĞU AKDENİZ

Girit’in güneyinde restleşme

Yayınlanma

Türkiye ile Libya’nın imzaladığı Libya’ya ait sahalarda Türkiye’nin sondaj yapmasını öngören anlaşmadan sonra yaşanan Yunanistan-Libya gerilimi tırmanıyor. Trablus hükümetinin Yunanistan’ın Libya’ya ait sahada sondaj girişimine tepki göstermesi üzerine Atina, Libya elçisine nota verdi.

Yunan basınının diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı, Libya’nın Atina Büyükelçiliğine sözlü nota verdi. Notada, “SANCO SWIFT” isimli sismik araştırma gemisinin faaliyet yürüttüğü Girit’in güneyi ve batısının, Yunanistan’ın yetki alanında olduğu ileri sürüldü. Türkiye ve Libya arasında imzalanan mutabakat muhtıralarının, Yunanistan’ın egemenlik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle tanınmadığının, Libya’nın Atina Büyükelçiliğine iletildiği kaydedildi.

Libya Dışişleri Bakanlığı, 7 Aralık 2022’de, Atina yönetiminin, Akdeniz’de Libya ve Yunanistan deniz sınırlarında, petrol ve doğal gaz arama ve sondaj faaliyetleri için uluslararası şirketlerle anlaşma yapmasını kınamıştı. Libya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yunanistan’ın, ülkede yaşanan “krizi fırsat bilerek” deniz yetki alanları konusunda kendi tutumunu Libya’ya dayatmak hedefiyle tartışmalı bölgelerde sismik araştırma yapmak için uluslararası şirketlerle anlaştığı kaydedilmişti.

12 mil iddiası

Türkiye ve Libya’nın imzaladığı Akdeniz’de ortak sondaj anlaşmasından sonra Yunanistan, Mora Yarımadası ve Girit’in güneybatısındaki iki parselde ExxonMobil tarafından sismik araştırmalara başlanacağını 7 Kasım’da duyurmuş ve 8 Kasım’da “SANCO SWIFT” isimli gemi ile sismik araştırma yapmak üzere NAVTEX yayımlamıştı.

Öte yandan Yunanistan’ın Mart ayında Girit’in güneyi ve batısında karasularını 12 mile çıkarılabileceği iddia edilmiş ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu iddiaya ilişkin, “Değil 12, Ege’de 1 mil dahi kara suyu genişlemesine izin vermeyiz. Meclisimizin bu konuda 1995’te aldığı karar (casus belli) nettir ve halen geçerlidir” demişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version