Diplomasi
Grönland, AB ve ABD’ye ‘acele etmezseniz Çin gelir’ dedi

Grönland’ın iş ve maden kaynakları bakanı Naaja Nathanielsen, Financial Times’a verdiği demeçte, AB ve ABD’nin “acele etmemesi” halinde madencilik konusunda Çin’e yönelebileceklerinin sinyalini verdi.
Nathanielsen, “İş sektörümüzü geliştirmek ve çeşitlendirmek istiyoruz ve bunun için dışarıdan yatırımlara ihtiyacımız var,” dedi. Çin’e yönelmekle ilgili soruya ise Nathanielsen, Avrupalı ve Amerikalı ortaklarla işbirliği yapmak istediklerini, fakat onların gelmediği durumda “başka yerlere bakmak gerekeceği” yanıtını verdi.
Batılı şirketlerin Kutuptaki adaya ilgisi artıyor. United Airlines, önümüzdeki aydan itibaren New York’tan başkent Nuuk’a uçuşlara başlayacak. Grönland, altın ve bakır gibi büyük ancak erişimi oldukça zor maden yataklarına sahip ve Arktik’te jeopolitik açıdan çok önemli bir bölgede yer alıyor.
Nathanielsen, Donald Trump’ın ilk başkanlığı sırasında imzalanan ABD ile madencilik geliştirme konusunda mevcut mutabakat zaptının sona ermek üzere olduğunu ve Grönland’ın Biden yönetimi sırasında Washington’un bunu yenilemek isteyip istemediğini görmek için başarısız bir girişimde bulunduğunu söyledi.
Grönlandlı yetkili, “Trump yönetiminin mineral sektörü geliştirme konusunda Grönland ile diyaloğa girmeye daha istekli olacağını ummuştuk. İstediğimizden biraz fazlasını aldık, çünkü Amerikalı olmak istemiyoruz,” diye ekledi.
Öte yandan Nathanielsen, FT’ye Trump’ın Grönland’ı ele geçirme tehditlerini “saygısız ve tatsız” bulduğunu söyledi.
Trump’ın söylemlerine rağmen Çin’in madencilik anlaşmalarına pek ilgi göstermediğini belirten Nathanielsen, şu anda Grönland’da sadece iki Çinli madencilik şirketi olduğunu, fakat her ikisinin de faal olmayan projelerde azınlık hissedarı olduğunu söyledi ve Çinli yatırımcıların “herhangi bir provokasyona yol açmak istemediği” için geri durduklarını tahmin etti.
Grönlandlı yetkilinin yorumları, ülkenin yeni madencilik yasası kapsamında, fiberglas endüstrisinde kullanılan bir mineral olan anortozit çıkarmak için Danimarka-Fransız bir gruba ilk lisansın verilmesini kutladığı sırada geldi.
Grönland Anorthosite Mining’in CEO’su Claus Stoltenborg’a göre, Batı Grönland’daki 150 milyon avroluk madencilik projesinin inşaatına önümüzdeki yıl başlanması hedefleniyor. Şirketin destekçileri arasında Grönland devlet emeklilik fonu, Danimarka bankası Arbejdernes Landsbank ve Fransız madencilik grubu Jean Boulle bulunuyor.
Grönland’da altın ve anortozit üreten sadece iki maden faaliyetteyken, madencilik lisansı alan iki madenin üretimi henüz başlamadı.
Nathanielsen, Nuuk’taki yeni dört partili koalisyon hükümetinin “öncelikle Grönland ve Grönlandlılar için kalkınma sağlamaya kararlı” olduğunu ve “müttefikler ve benzer düşünen ortaklarla” çalışmayı tercih edeceğini söyledi fakat Grönland’ın değişen Batı ittifakında “ayak uydurmakta zorlandığını” da ekledi.
Nathanielsen, “Yeni dünya düzeninin nasıl olacağını anlamaya çalışıyoruz. Bu açıdan Çin’in yatırımları elbette sorunlu, ama bir dereceye kadar Amerika’nın yatırımları da öyle. Çünkü [ABD yatırımlarının] amacı nedir?” diye sordu.
Nathanielsen, AB’nin Grönland için “uygun” olduğunu, çünkü AB’nin kendi ihtiyaç duyduğu minerallerin çok azına sahip olduğunu ve çevre ölçütleri konusunda da aynı çizgide olduğunu ekledi.