ASYA

Güney Kore, 6 yıl sonra ilk kez Kuzey Kore sınırı yakınında tatbikat yaptı

Yayınlanma

Güney Kore, 6 yıl aradan sonra ilk kez Kuzey Kore sınırına yakın bölgedeki atış alanında gerçek mühimmatla tatbikat yaptı.

Güney Kore ordusu, Seul’ün geçen ay Kuzey Kore ile bu tür tatbikatları yasaklayan bir askeri anlaşmayı askıya almasının ardından salı günü altı yıl sonra ilk kez Koreler arası kara sınırı yakınlarında canlı ateş topçu tatbikatı gerçekleştirdi.

Ordu sözcüsü salı günü yaptığı basın açıklamasında, “Tatbikatların odak noktası, düşman provokasyonları durumunda müdahale kabiliyetlerini ve ateş gücü hazırlığını artırmaktır” dedi.

Tatbikatın iki Kore’yi birbirinden ayıran Askeri Sınır Çizgisi’nin (MDL) yaklaşık 3 mil (5 kilometre) uzağında gerçekleştirildiğini belirten ordu, tatbikata katılan varlıkları belirtmedi. Güney Kore medyası ismini açıklamadığı savunma yetkililerine dayanarak K-9 kundağı motorlu obüsler ve K-105A1 tekerlekli kundağı motorlu obüslerin tatbikata katıldığını bildirdi.

Ordu, “saldırgan savaş yürütme için entegre ateş gücü operasyonları yeteneklerini geliştirmek için” sınır bölgesinde düzenli olarak topçu ve manevra birimi eğitimi yapmayı planladığını duyurdu.

Tatbikatlar, 26 Haziran’da Kuzey Kore ile olan Koreler arası deniz sınırı yakınlarında, Chunmoo çoklu fırlatma roket sistemleri (MLRS) ve K9 obüslerini içeren ve son altı yılın en büyük tatbikatı olan Güney Kore deniz piyadelerinin tam ölçekli canlı ateş tatbikatını takip ediyor.

NK News haberine göre, tatbikatlar, Kuzey Kore’nin askerden arındırılmış bölge (DMZ) içinde arazi temizlediği ve hatta MDL’yi geçerek yeni altyapı inşa ettiği ve mayın döşediği bir dönemde gerçekleşti.

Seul 3 Haziran ‘da Kuzey Kore’nin atık taşıyan yaklaşık 1.000 balonu sınırdan kendi topraklarına fırlattığını iddia ederek Kapsamlı Askeri Anlaşmayı (CMA) askıya almıştı.

Ancak öncesinde de Güney Kore anlaşmayı kısmi olarak askıya aldığını duyurmuştu. Bu durum Kuzey Kore’nin sınıra nöbetçi kulübeleri ve ağır silahlar yerleştirmek de dahil olmak üzere “tüm” ilgili askeri faaliyetleri yeniden başlatacağını açıklamasına yol açtı.

İki Kore, 2018’de Pyongyang’da yapılan Koreler arası zirve sırasında imzalanan CMA kapsamında sınır yakınlarındaki bir dizi askeri faaliyeti askıya alma konusunda anlaşmıştı.

Kore Savunma Analizleri Enstitüsü’nde (KIDA) kıdemli bir analist olan Shin Seung-ki, NK News ‘e yaptığı açıklamada, CMA’nın askıya alınmasının MDL yakınlarında daha hızlı ve sık eğitim yapılmasına olanak tanıdığını ve Güney Kore ordusu için stratejik bir avantaj sağladığını söyledi.

Shin, benzer tatbikatların, artmasının beklendiğini söyledi.

Geçen hafta Kuzey Kore, “süper büyük savaş başlığına” sahip yeni bir kısa menzilli balistik füze (SRBM) çeşidini başarıyla test ettiğini ve füzeyi iki farklı yörüngede ateşlediğini duyurmuştu.

Bu arada Güney Kore, Japonya ve ABD de bölgede askeri tatbikat başlattı. Perşembe günü üç ülke, donanma destroyerleri, savaş uçakları ve nükleer enerjiyle çalışan ABD uçak gemisi Theodore Roosevelt’in katıldığı, füze, denizaltı ve hava saldırılarına karşı savunmayı güçlendirmeyi amaçlayan “Freedom Edge” adlı geniş çaplı ortak askeri tatbikata başladı.

Kuzey Kore devlet medyası pazar günü yaptığı açıklamada, Güney Kore, Japonya ve ABD’nin ortak askeri tatbikatını eleştirerek, bu tür tatbikatların üç ülke arasındaki ilişkinin “NATO’nun Asya versiyonuna” dönüştüğünü gösterdiğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version