ASYA

Güney Kore başkan Yoon’un azil kararına hazırlanıyor

Yayınlanma

Güney Kore’de salı günü polis teşkilatı, Anayasa Mahkemesi’nin Başkan Yoon Suk Yeol’un azil davasında kararını açıklayacağı gün olası bir fiziksel çatışmayı önlemek için mevcut tüm kaynakları seferber etme sözü verdi.

Ulusal Polis Teşkilatı Başkan Vekili Lee Ho-young gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın açıklanacağı gün polis takviyelerinin ve genişletilebilir copların kullanılmasına yönelik olası bir emir de dahil olmak üzere diğer önlemlerin hazırlanacağını söyledi.

Lee, Anayasa Mahkemesi’nde şiddet olaylarının patlak vermesi ihtimaline atıfta bulunarak, “Geçmişteki benzer vakaların tekrarlanmasını önlemek ve Yoon’un görevden alınmasını destekleyenler ile karşı çıkanlar arasında fiziksel bir çarpışmayı engellemek için tüm polis güçlerini seferber edeceğiz” dedi.

Yoon’un sıkıyönetim girişiminin tetiklediği siyasi kargaşanın ardından yaşanan şok edici bir gelişmede, Yoon’un destekçileri ocak ayında mahkemenin görevden uzaklaştırılan başkanı resmen tutuklama kararını protesto etmek için Seul Batı Bölge Mahkemesi’ni basmıştı.

Bu arada polis, karar günü mevcut tüm polis güçlerinin yüzde 100’üne kadar seferber edilmesini sağlayacak en yüksek acil durum seviyesinin yayınlanıp yayınlanmayacağını da gözden geçiriyor.

Mart ayı ortasında karar verilecek

Anayasa Mahkemesi’nin başkan Yoon Suk Yeol’u görevden alma ya da görevine iade etme kararını mart ayı ortalarında vermesi bekleniyor. Mahkeme geçtiğimiz salı günü Yoon’un başarısız sıkıyönetim girişimi nedeniyle açılan azil davasının duruşmalarını tamamlamıştı.

Mahkeme, Ulusal Meclis’in 3 Aralık’ta kısa süreli sıkıyönetim ilan etmesi nedeniyle Yoon’un görevden alınması yönünde oy kullanmasından 73 gün sonra 11 tur duruşmayı tamamladı.

Yoon’un azil davasındaki son tartışmaların ardından, mahkemenin sekiz yargıcı davayı görüşecek ve kapalı kapılar ardında bir oylama yapacak.

Önergenin onaylanması için en az altı yargıcın azil lehinde oy kullanması gerekiyor. Dokuz üyeli mahkemede bir boş üyelik bulunuyor.

Hukuk uzmanları, geçmişteki başkan azil davalarının emsalleri ve davanın ciddiyeti göz önüne alındığında, kararın iki hafta içinde verilmesini bekliyor.

Davanın merkezinde Yoon’un sıkıyönetim kararnamesinin Anayasa ve yasaları ihlal edip etmediği yer alıyor.

Azil önergesinde Yoon, ulusal bir acil durum yokken sıkıyönetim ilan ederek ve Bakanlar Kurulu toplantısı yapmak ve parlamentoyu bilgilendirmek gibi gerekli prosedürleri göz ardı ederek Anayasa ve yasaları ihlal etmekle suçlanıyor.

Yoon, sıkıyönetim ilanının, hükümet bütçesini kısma girişimleri ve hükümetin çalışmasını engellemesi nedeniyle muhalefet partisine bir uyarı göndermeyi amaçlayan bir yönetim eylemi olduğunu savunuyor.

Ne olacak?

Mayıs 2022’de beş yıllık tek bir dönem için seçilen Yoon’un resmen görevden alınması halinde 60 gün içinde erken seçime gidilecek. Ancak suçlama reddedilirse Yoon derhal görevine devam edecek.

Şu anda Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Choi Sang-mok, Başbakan Han Duck-soo’nun 27 Aralık’ta görevden alınmasının ardından görevi üstlenmiş durumda.

Yoon’un başarısız sıkıyönetim ilanının, içeride ve dışarıda yaşanan ekonomik ve güvenlik sorunlarının ortasında uzun süreli bir siyasi istikrarsızlık dönemine yol açması nedeniyle riskler yüksek.

Son anketlerde Güney Korelilerin çoğunluğu Yoon’un görevden alınmasını onayladı ancak Yoon’un sadık destekçileri görevden alınmasına karşı çıkmak için haftalardır mahkeme önünde ellerinde Amerikan bayraklarıyla mitingler düzenliyor.

Yoon, son yirmi yılda görevden alınan üçüncü Güney Kore Devlet Başkanı oldu.

Merhum Devlet Başkanı Roh Moo-hyun 2004 yılında seçim yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alınmış ancak mahkeme tarafından görevine iade edilmişti. Mahkeme 2017 yılında da eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’yi yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma suçlarından oybirliğiyle görevden almıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version