Güney Koreli seçmenler yarın ülkenin Ulusal Meclis üyelerini seçmek üzere sandık başına gidiyor. Sonucun Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol’un beş yıllık görev süresinin kalan üç yılı için kalıcı etkileri olabilir.
Ülkenin parlamentosu olan Ulusal Meclis’teki 300 sandalyenin tamamı için yarışılan seçimlerde Yoon’un muhafazakar Halkın Gücü Partisi (PPP), Demokrat Parti (DP) liderliğindeki liberal blok karşısında çoğunluğu kazanmayı hedefliyor.
Sabah 6’da açılacak sandıklar akşam 6’da kapanacak ve seçmenler dört yıl boyunca görev yapacak Ulusal Meclis üyelerini seçecek. Sandık başında 300 sandalyenin 254’ü doğrudan bölge seçimleriyle belirlenirken, ülkenin kısmi nispi temsil sistemi kapsamında seçmenler ayrıca bir siyasi parti seçerek kalan 46 sandalyenin paylaşımına karar verecek.
Ancak Yoon’un nispeten zayıf destek oranı -şu anda %30’un ortalarında seyrediyor- göz önüne alındığında, PPP ülkedeki siyasi kutuplaşmanın kötüleştiği bir ortamda meclisteki çoğunluğu ilerici bloktan almak için zorlu bir mücadeleyle karşı karşıya kalacak.
Gözlemciler bunun yerine seçimden çıkması en muhtemel senaryonun statükoya daha çok benzeyen bir durum olduğunu, iki tarafın da uzlaşma aramaya devam etmek zorunda kalacağını ya da en önemli gündem maddelerinde tıkanma ihtimaliyle karşı karşıya kalacağını söylüyor.
Seçimler öncesinde PPP’nin ivme kazandığı görülürken Gallup Korea tarafından geçen ayın sonlarında yayınlanan bir ankete katılanların %37’si Yoon’un partisini, %29’u DP’yi ve %12’si de en popüler üçüncü parti olan ve DP ile bağları bulunan Ulusal Yenilik Partisi’ni desteklediğini belirtti.
Analistler seçimin, Yoon’un ezeli rakibi mevcut DP lideri Lee Jae-myung’u sadece %0,73 gibi Güney Kore başkanlık seçimleri tarihindeki en düşük farkla kıl payı mağlup ettiği 2022 başkanlık yarışına yakınlık açısından büyük ölçüde benzeyeceğini söylüyor.
Yine de uzmanlara göre, Yoon ve PPP’nin performansından memnun olmayan seçmenlerin, liberal bloğa cumhurbaşkanlığı vetolarını geçersiz kılacak ve hatta cumhurbaşkanının görevden alınmasına yönelik tedbirleri ileri sürecek 200 sandalyelik bir çoğunluk vererek onu ve partiyi sandıkta cezalandırma ihtimali var.
Tokyo ve Washington yakından takip ediyor
Yoon’un seçimlerde nasıl bir performans sergileyeceği Tokyo ve Washington’da yakından takip edilecek.
Güney Kore lideri, Washington’ın güçlü teşvikiyle Seul’ün Japonya ile bir zamanlar yıpranmış olan ikili ilişkilerini yeniden inşa etmeye yardımcı olmak için iddialı ve siyasi açıdan sıkıntılı adımlar atarken, aynı zamanda Kuzey Kore’nin artan nükleer ve füze tehdidi karşısında iki ülkenin ortak müttefiki ABD ile üçlü bağları güçlendirdi.
Yoon ayrıca, Çin’in iddialı dış politikasına karşı Washington’un Asya’daki ittifaklarını yeniden canlandırmaya çalışan ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle yakın işbirliği içinde.
Seçimlerin Seul’ün dış politika yönelimini tam olarak nasıl etkileyeceği belli değil, ancak kim kazanırsa kazansın önemli bir değişiklik beklenmiyor. Gözlemciler, Güney Kore’nin başkanının gündem belirleme ve politika uygulamada aşırı güce sahip olduğunu ve Ulusal Meclis’e başkanın dış politika gündemini üstlenme konusunda çok az hareket alanı tanıdığını söylüyor.
İki Kore konusunda uzman ve King’s College London’da profesör olan Ramon Pacheco Pardo, “Seçimin Güney Kore’nin dış politikası üzerinde bir etkisi olacağını sanmıyorum” dedi ve DP’nin Ulusal Meclis’teki mevcut gücüne rağmen “Yoon’un ABD ile yakın ve Japonya ile çok daha yakın bağlar kurabildiğini” belirtti.
The Japan Times’a konuşan Ramon, “Seçimlerin sonucu ne olursa olsun, Yoon’un mevcut dış politikasını Ulusal Meclis’ten büyük bir engelle karşılaşmadan sürdürebileceğini umuyorum” diye ekledi.
Yine de Seul’ün Washington ile ittifakı Güney Kore genelinde ezici bir çoğunlukla popülerliğini korurken, muhalefetin zaferi ise Kore Yarımadası’nı 1910’dan 1945’e kadar sömürge olarak yöneten Japonya ile üçlü işbirliğinin sürekliliğine ilişkin şüpheleri artırabilir.
Güney Kore halkı arasında bu hamleye verilen destek Yoon’un itici gücüyle artmış olsa da, konu tartışılmaya devam ediyor ve Seul’ün Tokyo ile olan bağları – ve 1965’teki normalleşmeden bu yana ilişkiyi engelleyen sayısız tarihi sorun – geleneksel olarak muhafazakarlara karşı güçlü bir siyasi silah olarak kullanılıyor.
Tokyo ve Washington’ın bu yüzden sadık müttefikleri Yoon’un geleceğini ilgilendiren seçim sonuçlarıyla ilgili endişeli olabileceği düşünülüyor.
Mecliste çoğunluğu sağlayamazsa gündemini ilerletmede zorlanabilir
Gerçekten de, tıkanmış ve politika arayışlarını savunmak için kaynak ayırmak zorunda kalan Yoon yönetimi, özellikle de onay oranlarını durgunlaştıran skandallar ve gaflarla boğuşurken, başkanın gündemini ilerletmekte zorluklarla karşılaşabilir.
Başkanın geçen ay bir süpermarket ziyareti sırasında Güney Kore yemeklerinde yaygın olarak kullanılan yeşil soğanın fiyatını “makul” olarak nitelendirdiği gafı, seçmenlerin enflasyonla ilgili endişeleri arasında dev bir eleştiri dalgasına yol açtı.
Yolsuzluk da pek çok seçmenin gündemindeki en önemli konulardan biri olmaya devam ediyor. Bir yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıyayken atamasına ilişkin tartışmalar nedeniyle geçen ay istifa eden Avustralya Büyükelçisi ve First Lady Kim Keon-hee’nin 3 milyon wonluk (2.250 dolar) lüks bir çanta hediyesini kabul ettiği iddia edilen Dior çanta skandalı, Yoon ve PPP’yi savunmaya itti.
Uzmanlara göre, halk Yoon’u kendi dertlerine kayıtsız görürken, özellikle de partisi seçimlerde bir gerileme yaşarsa bunun zincirleme etkileri olabilir.