ASYA

Güney Kore’den ilk kez nükleer silah çıkışı

Yayınlanma

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-yeol ilk kez, Pyongyang’dan gelen nükleer tehdit büyürse, Güney Kore’nin kendi nükleer silahlarını yapmayı düşüneceğini veya ABD’den bunları Kore Yarımadası’nda yeniden konuşlandırmasını isteyeceğini söyledi.

Çarşamba günü savunma ve dışişleri bakanlıkları tarafından düzenlenen ortak politika brifinginde konuşan Yoon, diğer yandan nükleer silah üretmenin henüz resmi bir politika olmadığını belirtti. Yoon, Güney Kore’nin şimdilik ABD ile ittifakını güçlendirerek Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC)’nin nükleer tehdidiyle başa çıkacağını vurguladı.

Yoon’un açıklamaları, Amerika Birleşik Devletleri’nin 1991’de Güney Kore’deki tüm nükleer silahlarını geri çekmesinden bu yana ilk kez, bir Güney Kore başkanının ülkeye nükleer silahlar konuşlandırılmasından resmen bahsetmesi anlamına geliyor.

Yoon, sorunun daha da kötüye gitmesi halinde ülkenin, taktik nükleer silahlara başvurmasının veya bunları kendi başına üretmesinin olası olduğunu söyledi ve şunları ekledi: “Eğer durum buysa, bilimsel ve teknolojik yeteneklerimiz göz önüne alındığında oldukça hızlı bir şekilde kendi nükleer silahlarımıza sahip olabiliriz.”

Ülkenin nükleer silah arayışını yasaklayan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’nın imzacısı olan Güney Kore, ayrıca 1991’de KDHC ile ortak bir deklarasyon imzalamış ve bu bildiride her iki Kore de “nükleer silahları test etmemeyi, üretmemeyi, teslim almamayı, bulundurmamayı, depolamamayı, konuşlandırmamayı veya kullanmamayı” kabul etmişti.

ABD’nin bölgeyi silahlandırması karşısında KDHC’nin artan nükleer faaliyetlerinden tedirgin olan Güney Kore’de analistler arasında ve Yoon’un iktidardaki muhafazakar Halkın Gücü Partisi içinde, Seul’u nükleer bir seçeneği yeniden gözden geçirmeye çağıran sesler arttı. ABD’nin nükleer koruma şemsiyesinin artık caydırıcı olmadığını söyleyen kesimler Güney Kore’nin kendi nükleer silahlarını üretmesi gerektiğini savunuyor.

‘Dönüm noktası’

Japan Times’ta çıkan bir makalede Seul’de hükümet tarafından finanse edilen bir düşünce kuruluşu olan Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü’nün eski başkanı Cheon Seong-whun’un Yoon’un nükleer açıklamalarıyla ilgili değerlendirmesine yer verildi.

“Başkan Yoon’un yorumu, Güney Kore’nin ulusal güvenlik tarihinde bir dönüm noktası olabilir” diyen Cheon, ülkenin KDHC’den gelen nükleer tehdidiyle nasıl başa çıkılacağı konusundaki paradigmasını değiştirebileceğini söyledi.

‘Şimdilik nükleer anlaşmaya bağlıyız’

Güney Kore’de nükleer silah çağrıları son yıllarda artsa da, bazı analistler ve sağcı politikacılar dışında pek ilgi görmemişti. Başkan Yoon’un çıkışı ise, ilk defa konuyu bu düzeyde gündeme taşıdı.

Tartışmanın büyümesi üzerine dün bir açıklama daha yapan Yoon ülkesinin, “en azından şimdilik” NPT’ye bağlı kaldığını yineledi ve KDHC tehdidine karşı koymanın daha “gerçekçi yolu”nun ABD ile ortak caydırıcılıktan geçeceğini vurguladı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version