ASYA

Güney Koreli liderden Beyaz Saray’ı ziyaret öncesi ittifakı genişletme mesajı

Yayınlanma

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Seok-yeol, Amerika Birleşik Devletleri’ne resmi ziyaret için yola çıktı. 7 gün, 5 gece sürecek program öncesi Yoon, ikili ilişkilerin geliştirilmesine dair mesajlar verdi.

Biden, Kore Savaşı’nın ateşkesle sona ermesinin ardından güvenlik çıkarlarını birleştiren karşılıklı savunma anlaşmasının 70. yıldönümünü anmak için bu hafta bir devlet yemeğinde Yoon’u Beyaz Saray’da ağırlayacak.

Yoon, ziyaret öncesi The Washington Post’a verdiği röportajda, “Bu hafta için en önemli şey, her iki ülke halkının da ittifakın tarihsel önemini ve başarılarını doğru bir şekilde tanıması için bir fırsat olmasıdır” dedi.

İttifak, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından, Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Kore’yi desteklediği zaman kuruldu.

Yoon ABD ve Güney Kore ittifakı için, “Gerçekten tarihteki en başarılı ittifak ve her şeyden önce değerlere dayalı bir ittifak” ifadelerini kullandı.

ABD ve Çin arasında artan rekabetin netleşmesi, Japonya ve Güney Kore ile güvenlik anlaşmaları giderek daha önemli hale geldi. Biden, Doğu Asya’dan Doğu Avrupa’ya jeopolitik zorluklarla mücadelede ittifakların rolünü vurgulayarak, Hint-Pasifik vizyonu çerçevesinde geniş bir askeri bloğun oluşmasını destekliyor.

Öte yandan Rusya ve Ukrayna arasında süren savaşın etkileri Güney Kore ve Japonya’da ABD ile yakınlaşma ortamını hızlandırdı.

Yoon, cephanesi kritik derecede azalan Ukrayna’ya top mermisi tedarik ederek diğer demokrasilere ayak uydurmak için bu hafta açıklamalarda bulunmuştu.

Seul, geniş bir cephane stokunun üzerinde oturuyor ancak Moskova ile ilişkileri nedeniyle Ukrayna’ya herhangi bir mühimmat göndermeyi reddetmişti. “Pentagon sızıntıları” Yoon iktidarı içerisinde bu konuda fikir ayrılığı yaşandığını ortaya çıkarmıştı.

Washington Post’a konuşan Yoon, “Ukrayna yasadışı bir işgal altında, bu nedenle bir dizi yardım sağlamak uygun ancak nasıl ve neyi tedarik edeceğimize gelince, ülkeler arasındaki birçok doğrudan ve dolaylı ilişkiyi dikkate alamayız” dedi.

Yoon, bu hafta ve sonrasında Washington’da ittifakın karşı karşıya olduğu bir dizi konuyu tartışmayı beklediğini söyledi. Bu durum muhafazakâr Yoon yönetimi altında, Güney Kore’yi daha şahin bir dış politika benimsemeye hazırlıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version