DİPLOMASİ

Gürcistan Başbakanı: ABD ve AB’nin oligarşiden arındırılması gerekiyor

Yayınlanma

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) belirli güçlerin etkisi altında olduğunu ve oligarşiden arındırılmaya ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Kamu yayın kurumu 1TV‘ye mülakat veren Kobahidze, “Ekibimizin iyimserliğini bir kez daha ifade ediyorum; Avrupa Birliği her şeyden önce oligarşiden arındırma konusunda başarılı olacaktır… Bugün bu konuda ciddi sorunlar var. Ülkelerin egemenliği ciddi bir baskı altında,” dedi.

Kobahidze, “Önümüzdeki yıllarda AB’nin kendisini bu zararlı etkiden kurtarmayı başaracağı ve Avrupa Birliği ile ABD’nin oligarşiden arındırılacağı konusunda iyimser olmak için ciddi nedenler var,” ifadelerini kullandı.

Başbakan, geçen hafta parlamento tarafından kabul edilen ve Batı dünyasında şiddetli tepkiye yol açan ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasasının, Gürcistan’ın Rusya ile ‘ikinci bir cephe’ açması konusunda baskı uygulamak için sadece bir gerekçe olduğunu söyledi.

‘Ülkemizi yok edecek ikinci bir cephe açmaya yönelik ciddi bir ilgi söz konusu’

Kobahidze, “2022’nin başından bu yana, Gürcistan’da Rusya’nın konumunu zayıflatacak, ancak ülkemizi yok edecek ikinci bir cephe açmaya yönelik ciddi bir ilgi söz konusu,” diye konuştu.

Bu ilginin bugün de devam ettiğini vurgulayan Kobahidze, “Günümüz dünyasında Gürcistan’ın akıbetini hiç umursamayan ve tek çıkarı Rusya’nın konumunu zayıflatmak olan küresel bir savaş partisi var,” değerlendirmesini yaptı.

‘Türkiye bugün aynı yasayı, hatta bizimkinden daha katı bir şekilde kabul ediyor’

Kabul edilen yasaya değinen Başbakan, “Türkiye bugün aynı yasayı, hatta bizimkinden daha katı hükümlerle kabul ediyor, ancak NATO üyesi bir ülke olan Türkiye hakkında kimsenin bir yorumu yok. Mantık basit, Türkiye, Gürcistan’ın aksine, ‘ikinci bir cephe’ açmaya zorlanamaz,” diye ekledi.

Mevcut hükümetin teslim olup istifa etmesi halinde iktidarın 2012’ye kadar hüküm süren siyasi gücün eline geçeceğine işaret eden Kobahidze, “Bunun net sonucu Gürcistan’ın Ukraynalılaştırılması ve çok kısa bir süre içinde ‘ikinci bir cephenin’ açılması olacaktır, bu nedenle bunun yaşanmasına izin vermeyeceğiz,” yorumunda bulundu.

‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasa tasarısı, kar amacı gütmeyen tüm tüzel kişiliklerin ve yüzde 20’den fazlası yurt dışından finanse edilen medyanın listeleneceği bir sicil oluşturulmasını öngörüyor.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili yasayı veto etse de iktidardaki Gürcü Rüyası partisi yine de parlamentoda cumhurbaşkanlığı vetosunu geçersiz kılmak için yeterli oya sahip.

Gürcistan’ın ‘yabancı acenta’ yasası: Brüksel neden şeffaflığı sevmiyor?

Çok Okunanlar

Exit mobile version