Gürcistan Başbakanı Irakli Kobahidze, Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya üzerindeki hak iddiası sona ermedikçe Moskova ile diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmayacağını belirtti. Kobahidze, Gürcistan’ın 2030 yılına kadar Avrupa Birliği’ne katılma hedefini de yineledi.
Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze, Abhazya ve Güney Osetya’da hak iddia etmesi nedeniyle Rusya ile diplomatik ilişkileri yeniden tesis etmeyi planlamadığını açıkladı.
Kobahidze, “Özür dilerim ama kesinlikle hayır. Bu konuda herhangi bir planımız yok çünkü bölgenin yüzde 10’u Rusya Federasyonu tarafından işgal edilmiş durumda. Diplomatik müzakerelerin halen devam ettiğini göz önünde bulundurarak, mevcut talepleri değerlendirmeye aldık,” ifadelerini kullandı.
Başbakan, Tiflis yönetiminin ulusal çıkarlar doğrultusunda bir politika izlediğini, fakat “örneğin dış politika aktörleriyle olduğu gibi kapsamlı ilişkiler kuramadıklarını” sözlerine ekledi.
Mayıs ayı sonunda Kobahidze, Gürcistan’ın Abhazya ve Güney Osetya’yı yeniden kazanarak ülkenin toprak bütünlüğünü sağlayacağını ve 2030 yılına kadar Avrupa Birliği’ne (AB) katılacağını vurguladı.
Başbakan sosyal medya hesabından, “Gürcistan olarak hayalimiz, 2030 yılına kadar Abhaz ve Oset kardeşlerimizle birlikte birleşik ve güçlü bir Gürcistan’da yaşamaktır. Birleşik ve güçlü bir Gürcistan, 2030 yılında Avrupa ailesinin tam üyesi olmalıdır!” paylaşımında bulundu.
Bu cumhuriyetler 1990’ların başında bağımsızlıklarını ilan ettiler. 15 yılı aşkın bir süre boyunca hiçbir Birleşmiş Milletler üyesi ülke tarafından tanınmadılar.
Durum, Gürcistan’ın Ağustos 2008’de Güney Osetya’ya asker göndererek kontrolü yeniden ele geçirmeye çalışmasının ardından değişti. Rusya’nın askeri harekâtı, Tiflis’in ise Gürcistan’a karşı askeri saldırı olarak nitelendirdiği beş günlük savaşın ardından Kremlin, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanıdı.
Venezuela, Nikaragua, Nauru ve Suriye de benzer adımı attı. Rusya ayrıca söz konusu bölgelerde askeri üsler konuşlandırdı.
2022 yılında Güney Osetya’daki silahlı çatışmanın yıldönümünde Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimitriy Medvedev, bu olayların ve Ukrayna’daki mevcut savaşın “tek bir süreç ve Rusya’ya yönelik ortak bir komplo” olduğunu öne sürdü.
Medvedev’e göre, başta ABD olmak üzere Batı, “komşuları aracılığıyla” ülkedeki “durumu istikrarsızlaştırmak” istiyor.
Medvedev ayrıca Gürcistan’ın NATO’ya yakınlaşması halinde Abhazya ve Güney Osetya’nın Rusya’ya bağlanabileceği uyarısında bulundu. Eski cumhuriyetin yetkilileri, “bağımsızlıklarını” koruyarak Birlik Devleti çerçevesinde Rusya ve Belarus ile iş birliği yapmak istediklerini belirtti.
Buna karşılık Güney Osetya yönetimi Rusya’ya katılma konusunda bir referandum düzenlemeyi planlarken, daha sonra bu kararından vazgeçti. Gürcistan ise yakın zamanda NATO entegrasyonunun ülke için bir dış politika önceliği olmaya devam ettiğini vurguladı.
Geçtiğimiz ağustos ayında ABD, İngiltere, Fransa, Arnavutluk, Japonya ve Malta ortak bir açıklama yaparak Moskova’ya Güney Osetya ve Abhazya’yı Tiflis’e “iade etmesi” çağrısında bulundu.