AVRUPA

Gürcistan, ‘LGBT propagandasını’ ve cinsiyet değiştirmeyi yasaklayacak

Yayınlanma

Gürcistan Meclis Başkanı Şalva Papuaşvili, iktidardaki Gürcü Rüyası partisinin ‘yabancı acenta’ yasasının ardından LGBT propagandası ve cinsiyet değiştirmenin yasaklanmasına ilişkin bir yasa tasarısı paketi sunduğunu bildirdi.

1TV‘nin haberine göre Papuaşvili, dün düzenlediği basın toplantısında “Bugün parlamento çoğunluğu, aile değerleri ve çocukların korunmasına ilişkin bir yasa tasarısı ile Medeni Kanun, İş Kanunu, eğitim mevzuatı gibi çeşitli yasalarda 18 değişiklik sunuyor,” dedi.

17 Mayıs’ta özel olarak oluşturulan komisyon çalışmalarını tamamladı ve Gürcistan’ın çeşitli bölgelerinde halk tartışmaları düzenledi.

Değişikliklerin meclisten geçmesi için dörtte üç oy gerekiyor ve muhalefetten henüz konuya ilişkin açıklama gelmedi.

Ancak iktidar partisinin ilgili değişiklikleri parlamentoda basit çoğunlukla geçirmek için yeterli oyu var.

Yasa tasarısı paketi, bir erkek ve bir kadının evliliği dışında herhangi bir evliliğin kayıt altına alınmasının, eşcinsel çiftlerin ya da evli olmayan heteroseksüel olmayan bireylerin evlat edinmesinin yasaklanmasını içeriyor.

Cinsiyet değiştirme ameliyatı ve resmi belgelerde doğumda atanan cinsiyetten farklı bir cinsiyetin belirtilmesi de yasaklanacak.

Bununla beraber eğitim kurumlarında, LGBT propagandası ve ensest ilişkinin teşvik edilmesine de yasak getirilecek. Medyada aynı cinsten mahrem sahnelerin yayınlaması veya bu tür içeriklerin reklamının yapılması da kısıtlanacak.

Değişiklikler, LGBT konularını yaygınlaştırmayı amaçlayan kamuya açık toplantı veya gösterileri de yasaklıyor. Buna ek olarak, şirketlerin bir çalışanın biyolojik cinsiyetini bir şekilde göz ardı eden iş sözleşmeleri yapmalarına da izin verilmeyecek.

Meclis Başkanı Papuaşvili, ülkede 10 yıldır Aile Kutsallığı Günü olarak kutlanan 17 Mayıs’ın resmi tatil ilan edileceğini de sözlerine ekledi.

Değişikliklerin ilk okumasının haziran ayında, ikinci ve üçüncü okumalarının ise sonbahar oturumunda yapılması planlanıyor.

‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasa tasarısı, Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili’nin vetosunun ardından bu hafta başında tekrar oylanarak yürürlüğe girdi. Gürcistan Adalet Bakanlığı, iki ay içinde fonlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan tüm kuruluşların ve medya kuruluşlarının 2023 finansmanlarını kaydetmeleri ve beyan etmeleri gereken bir elektronik portal oluşturacak.

Daha önce ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington’un Gürcistan ile iş birliğini kapsamlı bir şekilde gözden geçireceğini ve kısıtlayıcı vize tedbirleri getireceğini söylemişti.

Gürcistan’ın ‘yabancı acenta’ yasası: Brüksel neden şeffaflığı sevmiyor?

Çok Okunanlar

Exit mobile version