Diplomasi
Gürcistan, NATO ve AB enformasyon merkezini kapatıyor

Gürcistan’da bulunan NATO ve AB Enformasyon Merkezi’nin 1 Temmuz itibarıyla kapatılarak Dışişleri Bakanlığı’na devredileceği açıklandı. Merkez direktörü iddiaları ‘spekülasyon’ olarak değerlendirirken, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Kavelaşvili Batı’nın ülkesine yönelik baskıyı artırdığını belirtti.
Gürcistan’da NATO ve Avrupa Birliği (AB) Enformasyon Merkezi’nin 1 Temmuz’dan itibaren kapatılacağı ve yeniden yapılanma sonrasında Dışişleri Bakanlığı’na bağlanacağı bildirildi.
Interpressnews‘in aktardığına göre Gürcistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, merkez çalışanlarının görevlerinden alındıkları yönünde bilgilendirildiği belirtildi.
Söz konusu enformasyon merkezi, Gürcistan’ın Batı ile ilişkilerinin gerildiği bir dönemde, 2005 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin talimatıyla kurulmuştu.
Merkez direktörü ‘spekülasyon’ dedi
NATO ve AB Enformasyon Merkezi Direktörü Tamara Tsuleiskiri ise merkezin kapatıldığına dair haberleri “spekülasyon” olarak nitelendirdi.
Tsuleiskiri, yeniden yapılanma sürecinin şeffaf bir şekilde yürütüldüğünü ve gelecekte merkezin fonksiyonlarını Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatındaki Avrupa entegrasyonu departmanının üstleneceğini söyledi.
Tsuleiskiri, “Kamuoyu, Dışişleri Bakanlığı’nda kapsamlı bir reform yapıldığını zaten biliyor. Yapısal değişiklikler hem Dışişleri Bakanlığı’nı hem de sistemindeki kamu hukuku tüzel kişilerini etkiledi,” dedi.
Tüzel kişiliğin tasfiyesi gündemdeydi
Daha önce merkez temsilcilerinden Temur Sukaşvili, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, NATO ve AB Enformasyon Merkezi’ni temsil eden tüzel kişiliğin tasfiye edilme planlarına değinmişti.
Mayıs sonunda Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Kavelaşvili, Ukrayna’daki askeri müdahalenin başlamasının ardından Batılı ülkelerin Tiflis üzerindeki baskısının arttığını belirtti.
Kavelaşvili’ye göre, Gürcistan üyelik adayı olmasına rağmen Avrupa Birliği’nde adaletsiz bir muamele görüyor.
Gürcü lider, Batılı politikacıların Tiflis’e ilk kez baskı yapmadığını da sözlerine ekledi.
Kavelaşvili, Şubat ayında yaptığı bir açıklamada da Ukrayna’daki çatışmaların başlamasının ardından Batı’nın ülkesinin çatışmaya katılması konusunda ısrar ettiğini belirtmiş ve Avrupa’nın adımlarını Gürcistan’ı Rusya ile savaşa itmek olarak nitelendirmişti.
ABD istihbarat raporu: Rusya, Gürcistan’da etkisini artırıyor, Ermenistan’da zemin kaybediyor