Hindistan ve Japonya, teknoloji transferi anlaşmaları ve askeri birlikte çalışabilirlik görüşmeleri ile savunma ilişkilerini geliştiriyor. Analistlere göre bu ortaklık, Çin’in Hint-Pasifik’teki etkisine karşı koymayı amaçlıyor.
Hindistan Savunma Bakanı Rajnath Singh ve Japon mevkidaşı Gen Nakatani cuma günü Laos’un Vientiane kentinde düzenlenen ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı-Plus’ın oturum aralarında karşılıklı tedarik ve hizmet anlaşması önerisini görüştüler.
Anlaşma sonuçlandırıldığı takdirde iki ülke ordularının birbirlerinin üslerini onarım ve ikmal için kullanmalarına olanak tanıyarak savunma işbirliğini geliştirecek. Anlaşma aynı zamanda iki ülke arasındaki bir dizi başka güvenlik bağının da temelini oluşturacak.
Jawaharlal Nehru Üniversitesi Hint-Pasifik Çalışmaları Merkezi’nden Doç. Dr. Shubhamitra Das, ABD ve müttefikleri gibi ülkeler tarafından savunulan ve gelişen Hint-Pasifik çerçevesinin Hindistan ve Japonya’nın ortaklıklarını derinleştirmeleri için güçlü bir temel sağladığını söyledi.
Hint Okyanusu’ndan Pasifik Okyanusu’na kadar uzanan geniş bir bölgeyi kapsayan ABD merkezli strateji, Çin’in artan etkisini dengelemek için bölge ülkeleri ile ittifakı teşvik ediyor.
This Week in Asia’ya konuşan Das, ABD stratejisini vurgulayarak, “Hindistan ve Japonya 1952 barış anlaşmasından bu yana yakın ilişkiler içindedir. Hem Japonya hem de Hindistan kurum inşacılarıdır ve ortaklıkları özgür, açık, müreffeh ve kapsayıcı bir Hint-Pasifik sağlamayı amaçlamaktadır,” dedi.
Çin bu stratejiyi kendisini çevreleme girişimi olarak nitelendiriyor ve bunu ‘Soğuk Savaş mantığı’ olarak eleştiriyor. Washington daha önce bu iddiayı reddetti.