AVRUPA

Hollanda Ticaret Bakanı: Avrupa’nın yeşil dönüşümü Çin olmadan imkansız

Yayınlanma

Hollanda Ticaret Bakanı, Avrupa’nın Asya güç merkezine olan ekonomik bağımlılığının bir kısmını çözmeye çalışırken, Avrupa’nın yeşil enerjiye geçişinin Çin olmadan imkansız olacağı konusunda uyardı.

Batılı ekonomiler, Çin merkezli şirketlerin hakim olduğu bir endüstri olan güneş enerjisi ve araba aküleri gibi temiz teknolojilere yönelik iç talepteki artışı denetlerken Çin tedarik zincirlerine olan bağımlılıklarını azaltma ikilemiyle karşı karşıya. ABD’nin Çin’den ayrışma çabalarına karşı, ekonomisi Asya’ya daha fazla bağımlı olan ve Ukrayna savaşının arından Rusya’dan enerji ve hammadde ithalatını durduran Avrupa şimdiye kadar daha dikkatli ilerledi.

Konuyla ilgili Financial Times’a konuşan Hollanda Ticaret Bakanı Liesje Schreinemacher, “[Araştırma ve geliştirme] konusunda çok şey yapıyorlar ve Çin’den tamamen ayrışmamız gerçekten çok yazık olur” dedi. Hollanda’nın “Çin ile güçlü bir ticari ilişkisi” olduğunu söyleyen Bakan, “Ekonomilerimizi daha sürdürülebilir hale getirme ve yeşil geçiş söz konusu olduğunda birbirimize ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Yıl sonundan önce bir ticaret heyetiyle Çin’i ziyaret edecek olan Schreinemacher, “Kaynaklarımızı çeşitlendirdiğimiz ve değer zincirlerimizi çeşitlendirdiğimiz sürece stratejik bağımlılıklarımızı azaltmak, ticareti tamamen durdurmamız gerektiği anlamına gelmiyor” dedi.

Mart ayında AB, daha fazla yerel madenciliği ve kritik malzemelerin işlenmesini hedefleme planlarını açıkladı. Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen, bazı üye ülkelerde bloğun korumacı bir dönüş yaptığına dair eleştirilere rağmen, önümüzdeki ay bir ekonomik güvenlik stratejisi açıklayacak.

Çin, dünyanın güneş enerjisi tedarik zincirinin neredeyse tamamını ve yeşil geçiş için çok önemli olan mineraller için küresel işleme kapasitesinin çoğunu kontrol ediyor.

Ekonomik güvenlik yetkileri ulusal hükümetlerin elinde kaldı

Schreinemacher, AB’nin bu ay G7 liderleri tarafından da tartışılan bir konu olan Çin’in en son teknolojilerine yapılan Avrupa yatırımlarını seçmeden önce dikkatlice düşünmesi gerektiğini söyledi. Hollandalı Bakan, “sözde” giden yatırımları, bloğun ekonomik çıkarlarını korumak için kullanılacak “çok ağır bir araç” olarak nitelendirdi ve ekledi “amacının tam olarak ne olduğunu ve nasıl uygulanabileceğini bilmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz.”

Ayrıca, Washington’un Avrupa’nın Çin ile ticari bağları sınırlama konusundaki saldırgan tutumunu yansıtması yönündeki baskısına atıfta bulunarak, ekonomik güvenlik yetkilerinin ulusal hükümetlerin elinde kaldığını vurguladı.

Lahey ve Tokyo, en hassas silikon çip yapım teknolojisinin Çin’e ihracatını yasaklama konusunda Washington’a katılmıştı.

Çok Okunanlar

Exit mobile version