Diplomasi

HTŞ, Tartus Limanı için Rus şirketiyle yapılan anlaşmayı feshetti

Yayınlanma

Suriye’deki HTŞ yönetimi, Rusya’nın Tartus Limanı’ndaki yatırımları ve askeri varlığıyla ilgili anlaşmaları feshetti. Limanın tüm gelirleri artık Suriye devletine yönlendirilirken, Rusya’nın liman modernizasyonu vaatlerini yerine getirmediği belirtildi.

Suriye’deki Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) yönetimi, Tartus Limanı’na yönelik Rus şirketi Stroytransgaz ile yapılan yatırım anlaşmasını feshetti. Söz konusu liman, Rusya’nın yurt dışındaki tek deniz üssüne ev sahipliği yapıyordu.

Tartus Gümrük Müdürü Riyad Cudi, el-Vatan gazetesine yaptığı açıklamada, limanın tüm gelirlerinin artık Suriye’nin çıkarları doğrultusunda kullanılacağını ve liman personelinin devlet kontrolüne geçtiğini duyurdu.

Cudi ayrıca, Rusya’nın anlaşmaya rağmen liman mekanizmalarını modernize etmediğini belirtti. Bu nedenle, limanın eskiyen altyapısının onarımını Suriye’nin kendi imkanlarıyla gerçekleştireceği açıklandı.

Rusya hükümeti, Nisan 2019’da eski Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile Tartus Limanı’nı 49 yıllığına kiralama anlaşması imzalamıştı.

Aynı zamanda, Moskova limanın modernizasyonuna 4 yıl içinde 500 milyon dolardan fazla yatırım yapma sözü vermişti.

Fakat bu sözlerin ne kadarının yerine getirildiği bilinmiyor. Şam yönetimi, bu yatırımlar sayesinde limanın yıllık yük kapasitesinin 4 milyon tondan 38 milyon tona çıkmasını hedefliyordu.

Bu arada, HTŞ’nin Maliye Bakanlığı geçen hafta Rusya’dan ithalatı yasakladı. Aynı kısıtlamalar İran ve İsrail ürünlerine de uygulandı.

Yerine, Türkiye, ABD ve Suudi Arabistan’dan ithalat serbest bırakıldı. Yeni hükümet, dolar üzerinden finansal işlemleri onayladı ve gümrük vergilerini yüzde 50-60 oranında düşürdü.

Bu önlemlerin, yerel üreticileri desteklemek için ham madde ithalatını kolaylaştırması ve sanayi sektörünü canlandırması bekleniyor.

Suriye’deki HTŞ yönetimi Rusya, İran ve İsrail’den ithalatı yasakladı

Çok Okunanlar

Exit mobile version