Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa ülkelerinden gelen, “saldırgan tarafla iş birliğinin Kremlin propagandasına hizmet edeceği” yönündeki tepki ve suçlamalar üzerine Rusya hükümetiyle yeniden başlatmayı planladığı görüşmeleri askıya aldı.
IMF’nin Rusya’dan sorumlu icra direktörü Aleksey Mojin, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, IMF misyonunun 16 Eylül’de planlandığı gibi çalışmaya başlamayacağını belirtti: “Fon yönetimi hem Rus tarafına hem de yönetim kuruluna misyonun çalışmalarının belirsiz bir süre için ertelendiğini bildirdi. Ertelemenin gerekçesi olarak, misyonun istişareler için teknik olarak hazır olmaması gösterildi.”
Bu hafta çevrim içi görüşmelerin başlaması beklenirken, 1 Ekim’de IMF heyetinin Moskova’da yetkililerle bir araya gelmesi planlanıyordu. Bloomberg ve Politico’nun kaynaklarına göre, IMF başlangıçta üçüncü bir ülkede yüz yüze görüşme yapmayı önerdi, fakat nihayetinde Rusya’ya gitmeyi kabul etti.
IMF heyeti en son Kasım 2019’da pandemi öncesinde yıllık ziyaret kapsamında Rusya’ya gitmişti. Ancak Ukrayna’ya dönük askeri müdahalenin ardından bu iş birliği sona ermişti. IMF, yeniden başlama kararını Rusya’daki ekonomik durumun normalleşmesine ve fonun “tüm üyelerinin çıkarları doğrultusunda” her ülkedeki ekonomik durumu gözden geçirme “kurumsal sorumluluğuna” dayandırdı.
Ancak, dokuz Avrupa ülkesi cuma günü IMF’ye bir dilekçe göndererek ve genel müdür Kristalina Georgieva ile yapılan toplantıda bu kararı protesto etti. Avrupa ülkeleri, Moskova’nın pek çok ekonomik istatistiği yayımlamayı durdurduğunu ve bu verilerin Kremlin tarafından sansürlenmiş olduğunu öne sürdü. Dilekçede, Kremlin’in IMF misyonunu ilişkilerin normalleştiği yönünde propaganda amaçlı kullandığı, bunun da IMF’nin itibarına zarar vereceği ve bağışçıların Ukrayna’ya fon sağlamaya yönelik istekliliğini azaltabileceği savunuldu.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise IMF’nin Rusya’ya mali destek sağlamadığı sürece, Rus ekonomisinin yıllık gözden geçirilmesine yeniden başlanmasına karşı olmadığını ifade etti.
IMF, Rusya’nın ekonomik büyüme tahminlerini, silah üretimine yapılan büyük yatırımlar, savunma sanayiinde canlanma, askeri yüklenicilere yapılan ödemeler ve işgücü açığı nedeniyle artan ücretler gibi faktörler doğrultusunda yükseltmek zorunda kaldı. IMF’nin ilkbahar verilerine göre, Rusya’nın GSYİH’si 2022’de yüzde 1,2 daralırken, 2023’te yüzde 3,6 büyüme kaydetti. Fon, bu yıl için yüzde 3,2, gelecek yıl için ise yüzde 1,8 büyüme öngörüyor.