AVRUPA

İngiltere’de yüksek mahkeme ‘Ruanda’ya göçmen planı’nı yasal buldu

Yayınlanma

Birleşik Krallık Yüksek Mahkemesi, üzerinde çok tartışılan “kaçak göçmenleri Ruanda’ya gönderme” planının yasal olduğuna hükmetti.

Mahkeme, Britanya hükümetinin planının yerel hukuk açısından da BM Mülteci Konvansiyonu açısından da uygulanabilir olduğunu savundu.

Yargıçlar, kararlarında, Boris Johnson döneminin İçişleri Bakanı Priti Patel’ın ilgili politikayı “kusurlu” bir şekilde uyguladığını ve içişleri bakanının gelecekte yasanın tekil uygulandığı durumlarda daha dikkatli davranması gerektiğini yazdılar.

Britanya’ya Fransa ve Manş Denizi üzerinden botlarla gelen göçmen sayısı bir hayli artmış durumda. 2022 yılının Haziran ayına kadar olan bölümünde bu sayı 45 bindi. 2021’in aynı döneminde ise bu sayı 30 bin civarındaydı.

Plan kapsamında Birleşik Krallık hükümeti, “yasadışı” saydığı göçmenleri iltica işlemleri için Ruanda’ya gönderebilecek. Londra, bu iş için Ruanda’ya para ödeyecek.

İltica talebi kabul edilen göçmenler Ruanda’da kalabilecek. Bunun olmaması durumunda başka nedenlerle Ruanda’da kalmayı veya “güvenli bir üçüncü ülkede” iltica arayışına devam edebilecek.

Planın şu anki bedeli 140 milyon sterlin

Londra, ülkeye “yasadışı” yollardan giren tüm göçmenlerin bu planda kapsamında gönderilebileceğini, bu konuda bir sayı sınırı olmadığını açıklamıştı. Ruanda, deneme kapsamında 1.000 kişiyi alabileceğini ama kapasitesinin daha fazla olduğunu açıklamıştı.

Anlaşma kapsamında Ruanda, Britanya’dan “en hassas” mültecileri almasını isteme hakkına sahip.

Haziran ayında ilk mülteci kafilesini götürmesi beklenen uçak, yasal itirazlar nedeniyle boş kalmıştı.

2020’de, Britanya’dan bir kişiyi charter uçuşuyla sınır dışı etmek 13 bin sterline mal oluyordu. Plan ilk açıklandığında Britanya’nın Ruanda’ya 120 milyon sterlin ödeyeceği belirtilmişti. 

Geçen Ekim ayında The Times Ruanda’ya 20 milyon sterlin daha ödeme yapıldığını açıklamıştı. Şimdilik anlaşmanın maliyeti 140 milyon sterlin.

BBC’nin aktardığına göre Birleşik Krallık’ın iltica sistemi yılda 1,5 milyar sterline mal oluyor. Günlük olarak mültecilerin ve iltica arayanların otel giderleri 7 milyon sterlini buluyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version