Amerikan çip üreticisi Intel, yaşadığı mali zorluklar sebebiyle Almanya’nın Magdeburg ve Polonya’nın Wroclaw kentlerinde planlanan yeni fabrika inşaatlarını erteleme kararı aldı.
The Daily‘nin haberinde, şirketin CEO’su Patrick Gelsinger’in şu sözlerine yer verildi: “Polonya ve Almanya’daki projelerimizi, piyasa talebindeki beklentilerimize bağlı olarak yaklaşık iki yıl süreyle askıya alacağız.”
Kısmen devlet desteğiyle finanse edilen bu iki projenin, “Avrupa Birliği’nin (AB) yerli yarı iletken endüstrisinin sürdürülebilirliğini ve bağımsızlığını artırma çabalarının kilit unsurları” olduğu belirtiliyor.
AB’nin Eylül 2023’te yürürlüğe giren çip yasası uyarınca, Avrupa’nın küresel yarı iletken üretimindeki payının 2030 yılına kadar yüzde 20’ye çıkarılması hedefleniyor.
16 Eylül’de Intel, savunma ve istihbarat alanlarında kullanılacak yarı iletkenlerin geliştirilmesi için 3 milyar dolarlık ek devlet fonu aldığını duyurdu. Bu miktar, şirketin daha önce ABD Ticaret Bakanlığı ile anlaştığı 8,5 milyar dolarlık fon, 25 milyar dolara varan vergi indirimleri ve 11 milyar dolara ulaşabilen kredilere ek olarak sağlandı.
Intel’in Magdeburg’daki 30 milyar avroluk yatırımı, AB çip yasası kapsamında planlanan en büyük projeydi. Alman hükümetinin sağladığı teşvikler bu miktarın üçte birini oluşturuyordu.
Polonya’daki proje ise 4,2 milyar avro olarak hesaplanmıştı ve bunun 1,7 milyar avrosu devlet kasasından karşılanacaktı. Bu gelişmelere rağmen, Intel’in satışları üst üste üçüncü yılda da düşüş gösterdi ve şirketin hisse değeri 2024’teki seviyesine kıyasla yaklaşık yüzde 56 oranında geriledi.
Bu yılın ikinci çeyreğinde Intel’in geliri yaklaşık 12,83 milyar dolar oldu (bir önceki yıla göre yüzde 1 düşüş) ve şirket 1,61 milyar dolar net zarar açıkladı (geçen yıl 1,48 milyar dolarlık net kâr elde etmişti).
Aynı zamanda Intel, çalışan sayısını yaklaşık yüzde 15 oranında azaltma niyetini duyurdu. Reuters, Amerikalı mobil cihaz çipi üreticisi Qualcomm’un Intel’in hisselerinin bir kısmını satın alma olasılığını değerlendirdiğini yazmıştı.