Suriye’de Beşar Esad yönetiminin devrilmesinden sonra geçiş süreci yaşanırken ülkedeki kritik hedefleri havadan vuran İsrail, Suriye’nin güneyinde de kara işgaline başladı.
Lübnanlı merkezli Al Mayadeen, İsrail tanklarının Suriye’nin güneyindeki Kuneytra’yı geçerek Şam’ın dış mahallelerine yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Katana kasabasının 3 kilometre uzağına ulaştığını bildirdi. Ayrı bir haberde ise İsrail ordusunun Şam’ın güneyindeki birkaç köyü de ele geçirdiği iddia edildi.
İsrail ordusu, iki gün önce işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye girmişti.
İsrail, Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni 1967’den bu yana işgal altında tutuyor. 1974’te İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile tampon bölge ve silahtan arındırılmış bölgenin sınırları belirlenmişti.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kara işgalini genişletmeye çalıştığı, uluslararası hukuka göre Suriye’nin olan Golan Tepeleri’nin “sonsuza kadar İsrail’in ayrılmaz parçası” olacağını iddia etti.
“Bugün herkes Golan’daki varlığımızın, Golan’ın eteklerinde değil, oradaki varlığımızın ne kadar önemli olduğunu anlıyor” ifadesini kullanan Netanyahu, İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki askeri varlığının ülkenin “güvenlik ve egemenliğini garanti altına aldığını” öne sürdü.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller ise İsrail ordusunun, Golan Tepeleri’nin ötesinde Suriye topraklarına girmesinin, oluşan güvenlik boşluğu nedeniyle “geçici bir durum” olduğunu ileri sürdü.
Miller, İsrail ve Suriye arasında 1974’te varılan Kuvvetlerin Çekilme Anlaşması’nı desteklediklerini yineledi.
Ancak ABD, Donald Trump ilk başkanlık döneminde, 2019 yılında Miller’in desteklediklerini iddia ettiği anlaşmaya aykırı bir biçimde Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanımıştı. Trump’tan sonra göreve gelen Joe Biden, Trump’ın Golan’ı İsrail’in toprağı olarak tanıma kararını geri çekmedi.
250 hedefi vurdu
Öte yandan İsrail basınında yer alan haberlere göre de İsrail savaş uçakları, Suriye topraklarında 250’den fazla askeri hedefi vurdu.
İsrail ordu radyosunun haberinde, Suriye’ye “İsrail tarihinin en büyük hava saldırıları operasyonlarından birinin gerçekleştirildiği” ifade edildi. İsrail’in hava saldırılarıyla Suriye’de 250 hedefi vurduğu belirtilen haberde, bu hava saldırılarıyla Esad ordusuna ait askeri üsler, onlarca savaş uçağı, onlarca karadan-havaya füze sistemleri, silah üretim yeri ve depolarının hedef alındığı ileri sürüldü.
Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde ise “İsrail, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi” ifadesi kullanıldı.
AA’nın saha kaynaklarından edindiği bilgilere göre, İsrali’in hava saldırılarıyla hedef aldığı yerler arasında Şam’ın Barze bölgesindeki “Bilimsel Araştırma Merkezi”, Şam kırsalındaki Akraba Havaalanı’ndaki askeri helikopterler, Cemraya bölgesi, silah depoları ve “Askeri Bilim ve Araştırma Merkezi” de var.
Askeri Bilim ve Araştırma Merkezi, 10 defa İsrail saldırılarına hedef oldu.
Tel Aviv yönetimi ayrıca Hama’nın güneybatısındaki Misyaf ilçesindeki “Bilimsel Araştırma Merkezi” ve Humus’taki havalimanını da hedef aldı. Uçaklar Lazkiye’de hava savunma sistemleri ve şehrin Mina bölgesini de vurdu.
İsrail’in hava saldırılarında, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı Askeri Havalimanı da hedef alındı.