İsveç Kralı 16. Carl Gustaf, pazartesi günü İsveç parlamentosunda NATO bayrağının göndere çekilmesi töreninde yaptığı konuşmada barış istediklerini söyledi.
NATO bayrağının İsveç parlamentosu önünde göndere çekildiği resmi bayrak çekme töreni, ülkenin NATO ittifakına katılımı münasebetiyle pazartesi günü düzenlendi. Törende Gustaf’ın yanı sıra İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Başkomutan Micael Bydén, Parlamento Başkanı Andreas Norlén ve bakanlar hazır bulundu.
“İsveç kimseyi tehdit etmiyor. İsveç barış istiyor,” diyen Kral konuşmasında krallığın NATO üyeliğinin İsveç tarihinde yeni bir sayfa ve güvenlik politikasında yeni bir dönem açtığını savundu.
İsveç’in özgürlüğünü ve bağımsızlığını korumanın hâlâ en önemli hedefleri olduğunu kaydeden Kral, NATO’ya katılmanın ‘İsveç’in dış ve güvenlik politikasına yön veren felsefede bir değişikliğin göstergesi olduğuna inanmadığını’ ileri sürdü.
Gustaf, İsveç’in NATO’ya katılımının ‘daha fazla bölgesel istikrara’ katkıda bulunacağını da sözlerine ekledi.
Başbakan Kristersson ise NATO’ya katılmanın İsveç için önemli bir adım olduğunu savundu. Kristersson konuşmasında, “Bu, ülkemiz için çığır açan bir olay, çığır açan bir adımdır,” dedi.
Kral ve başbakanın konuşmaları sırasında ülkenin tarafsızlık politikasının sona ermesini protesto eden NATO karşıtları da sokaktaydı. İsveç’in NATO üyeliğine başından beri karşı çıkan Sol Parti ve Yeşiller de dahil olmak üzere milletvekillerinin %25’inin böyle bir adıma karşı olduğu parlamentoda da üyeliğe muhalefet var.
Sol Parti milletvekili Håkan Svennelin bu ayın başlarında, “Artık başkalarının savaşlarına ve çatışmalarına çekilme riskimiz var ve 10 yıl içinde tamamen farklı bir NATO olabilir,” demişti.
Yeşiller Partisi sözcüsü Daniel Helldén ise partisinin İsveç’in NATO’ya katılmamasını tercih edeceğini söyledi ve ittifaka net sınırlar çizilmesi çağrısında bulundu.
Sözcü, “Bu durumda İsveç topraklarında nükleer silah bulunmamasının ve İsveç’te nükleer silah yasağı getirilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyoruz,” dedi.
İsveç’in NATO’nun nükleer stratejisindeki rolü konusundaki tutumunu netleştiren Kristersson, geçtiğimiz hafta Brüksel’deki NATO karargahında İsveç bayrağının göndere çekilmesi töreni öncesinde düzenlenen basın toplantısında, “İsveç’in topraklarında daimi üslere ya da nükleer silahlara ev sahipliği yapmasına gerek görmüyoruz,” demişti.