AVRUPA

İtalyan hükümetinde bir çatlak daha

Yayınlanma

İtalya’da sağcı koalisyon hükümetinde sular ısınmaya devam ediyor.

Koalisyonun küçük ortağı Lega’nın lideri ve Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini’nin Rusya seçimleriyle ilgili olarak, “İnsanlar oy verdiklerinde her zaman haklıdırlar,” şeklindeki sözleri eleştirilere neden oldu.

Salvini, Ukrayna’da savaşın başlamasının ardından Rusya Devlet Başkanı ile arasına mesafe koymuş olsa da, bunun Moskova ile ilişkileri tamamen bozmaya yetmediği ileri sürülüyor.

“Rusya’da oy verdiler, biz de not aldık. İnsanlar oy verdiklerinde her zaman haklıdırlar, seçimler hem kazanıldığında hem de kaybedildiğinde her zaman iyidir,” diyen Salvini, Rus vatandaşlarının oylarını not ettiklerini ve ‘2024’ün barış yılı olmasını umduklarını’ söyledi.

Koalisyonun diğer ortağı Forza Italia’dan Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Salvini’nin sözlerinin ‘hükümetin uyumunu etkilemediğini’ söyleyerek tepki gösterdi.

Tajani, “Her siyasi gücün farklı pozisyonları olabilir ama önemli bir ayrışma yok: Önemli olan parlamentodur, biz her zaman aynı şekilde oy kullandık ve merkez sağ birbirine bağlıdır,” dedi.

Dışişleri Bakanı, Rusya’daki seçimlerin ‘güçlü ve hatta şiddetli bir baskı’ ile karakterize edildiğini öne sürerken, Navalnıy’ın ‘cinayetle’ bu seçimlerin dışında bırakıldığını, sandıkta askerlerin görüntülerini gördüklerini söyledi ve “Bana öyle geliyor ki bu bizim saygı duyduğumuz kriterlere uygun bir seçim değil,” dedi.

Meloni ile Salvini’nin arası açılıyor

Salvini, seçmenlerini Meloni’ye kaptırıyor

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri yaklaştıkça, hükümetteki gerilim de gitgide su yüzüne çıkıyor. Gerilimin bir uzantısı, Lega’nın seçmenlerini Başbakan Meloni’nin İtalya’nın Kardeşleri partisine kaptırdığına ilişkin anket sonuçları. AP seçim anketlerine göre Lega ile Forza Italia yüzde 10 civarında oy alıyor görünürken, İtalya’nın Kardeşleri’nin oyları bir önceki seçimlere göre yükselmiş durumda.

Lega’nın sonuçları düşük olursa koalisyon hükümetindeki etkisini ve gücünü kaybedebilir.

Eski başbakan Giuseppe Conte’nin 5 Yıldız Hareketi’ni kendisine rakip olarak seçtiğini gizlemeyen Salvini, “En azından çift haneli bir rakam elde edeceğimize inanıyorum,” diyor. Salvini bir süre önce de, “Ya kazanırız ya da bu bir sorun olur,” demişti.

Ursula von der Leyen’in adaylığı da bir sorun

İtalya’daki koalisyon hükümetinin en çetrefilli konularından biri de, Forza Italia ile aynı AP siyasi ailesinden (Avrupa Halk Partisi – EPP) gelen ve Meloni’nin de desteğini aldığı bildirilen Ursula von der Leyen’in ikinci bir dönem için desteklenmesi.

Koalisyon ortaklarının aksine Salvini, Ursula von der Leyen’in Avrupa Komisyonu’nun başında ikinci bir dönem geçirmesine karşı çıkıyor.

İtalya’da Salvini’ye ‘Putin ile ilişki’ suçlaması

Salvini, “Avrupa’nın felaketlerinin, bu felaketlerin eş lideri olan von der Leyen tarafından düzeltilebileceğini düşünmek, şeker hastası birine ‘sana iyi gelen şekerlemeyi ye’ demek gibidir. Sorunu yaratan sistem sorunu çözemez, bu çok açık,” demişti.

Lega lideri ayrıca müttefiklerine Leyen’i desteklememeleri ve kendi AP grubu Kimlik ve Demokrasi’nin (ID) etkili olabileceğini umduğu Brüksel’de sağcı bir çoğunluğa sahip olmak için çalışmaları çağrısında bulundu.

Salvini, AB merkez sağının sağda çoğunluk araması gerektiğini iddia etmişti. “Eğer merkez sağdan biri koltuğu, siyasi doğruculuğu ve sosyalistlerle uzlaşmayı birleşik bir merkez sağa tercih ederse, bu Salvini’ye ya da Lega’ya değil, İtalya’ya zarar verecektir,” diyen Lega lideri, Macron ve Le Pen arasında her zaman ikincisini seçeceğini vurgulamıştı.

EPP ise Marine Le Pen’in partisi gibi partilerle herhangi bir işbirliğini reddetmekle birlikte AB merkez sağının kırmızı çizgileri olan AB yanlısı, Ukrayna yanlısı ve hukukun üstünlüğü yanlısı ‘sağlıklı unsurlara’ açık olduğunu dile getiriyor.

Forza Italia EPP üyesiyken, Meloni’nin partisi ise Avrupa Muhafazakârları ve Reformcuları (ECR) grubuna ait.

Salvini: EPP’ye katılmak gündemimizde yok

Ukrayna meselesi zorluyor

Başbakan Giorgia Meloni Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya herhangi bir doğrudan askeri müdahalenin ‘tehlikeli bir tırmanışa yol açacağını’ söyledi.

Meloni, bu hafta sonunda Ukrayna’ya yardım ve Ortadoğu’daki savaş üzerine odaklanan bir AB zirvesi öncesinde milletvekillerine konuştu.

Meloni, Rusya’ya karşı daha güçlü bir duruş sergilemesi için Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’a baskı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u da eleştirdi.

Öte yandan Meloni Putin ile müzakere etmenin faydasız olduğunu da sözlerine ekledi ve “Hiçbir anlaşmaya saygı göstermeyen biriyle nasıl müzakere masasına oturulabilir?” diye sordu.

Konuşmasında İsrail’in Gazze işgaline de değinen Meloni, Refah’ta bir kara operasyonuna karşı olduğunu söyledi ve İsrail’in Hamas’a karşı ‘orantılı’ bir tepki vermesi çağrısında bulundu.

Meloni ayrıca çatışmayı İsrail’in değil Hamas’ın başlattığının unutulmaması gerektiğini savundu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version