AVRUPA

İtalyan koalisyon hükümetinde Berlusconi krizi

Yayınlanma

Eski İtalya Başbakanı ve şu anda koalisyon ortağı Forza Italia’nın liderlerinden Silvio Berlusconi’nin Ukrayna ve Volodimir Zelenski hakkında yaptığı açıklamalar hükümeti zora soktu.

Geçen hafta Lombardiya yerel seçimlerinde oy kullanmasının ardından Milano’da konuşan Berlusconi, Zelenski’ye çatarak, “Ülkesinin harap olduğuna ve askerleri ile sivillerinin katledildiğine tanıklık ediyoruz,” demişti.

“Donbas’ın iki özerk cumhuriyetine saldırmayı kesse yeterdi,” diyen İtalyan lider, Zelenski’ye ‘bu beyefendi’ diye hitap ederek “Davranışlarını çok ama çok olumsuz buluyorum,” ifadelerini kullanmıştı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Zelenski’nin katıldığı Paris’teki çalışma yemeğine Başbakan Giorgia Meloni’yi çağırmaması nedeniyle ortaya çıkan gerilimi de değerlendiren Berlusconi, “Ben başbakan olsaydım Zelenski ile konuşmazdım bile,” sözlerini sarf etmişti.

Berlusconi, ABD’ye de çağrı yaparak devreye girmesini ve ateşkes karşılığında Ukrayna’yı yeniden inşa edecek ‘6,7,8,9 trilyon dolarlık bir Marshall Planı’nı devreye sokmasını istemişti.

Berlusconi’yi dışişleri bakanı savundu

Berlusconi’nin Forza Italia’sı, Matteo Salvini’nin Lega’sı ile birlikte Meloni’nin koalisyon ortağı.

İtalya Dışişleri Bakanı ve Forza Italia üyesi Antonio Tajani, BM Genel Kurulunda yaptığı açıklamada müttefiklerini teskin ederek, “Açık olmak istiyorum: İtalyan hükümeti, partim ve partimin lideri daima Rusya’nın işgalinin karşısında ve Ukrayna’nın bağımsızlığından yana oldu. Forza Italia ve Berlusconi her zaman Rusya’ya karşı ve Ukrayna’dan yana oy kullandı,” dedi.

Berlusconi’yi ‘barış adamı’ olarak tanımlayan Tajani, onun İtalyan başbakanı olduğu dönemde her zaman transatlantik ilişkilere bağlılığını vurguladı.

Meloni’den yanıt

Başbakan Meloni ise Berlusconi’yi ‘kendisinin uluslararası profiline bilinçli olarak zarar vermekle’ suçladı.

“Bunu bilinçli yapıyor. Beni dışarıda zayıflatmak için yapıyor,” diyen Meloni, kendisi için açıklamalardan ziyade olguların önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Meloni daha önce de, “Ukrayna’nın işgali savaşı daha yakına getirdi, daha uzağa değil. Ukrayna’ya kim yardım ediyorsa barış için çalışıyordur,” demişti.

Salvini kenardan izliyor

Koalisyonun diğer ortağı Lega’nın lideri Matteo Salvini de Avrupa’nın ‘Putinci’ olarak nitelendirilen isimlerinden.

Meloni’ye göre AB’ye de daha şüphe ile yaklaşan Salvini, Forza Italia ile İtalya’nın Kardeşleri arasındaki Zelenski atışmasında taraf olmamayı tercih etti.

Aynı zamanda hükümette Ulaşım ve Altyapı Bakanı da olan Salvini, daha önce Rusya yanlısı açıklamalar yapsa da savaş başlayınca Rusya’yı kınamıştı.

Bununla birlikte Lega’nın meclis grup başkanvekili Massimiliano Romeo, Meloni’nin taraftar olduğu Ukrayna’ya daha fazla silah gönderilmesi tasarısına karşı çıkmıştı.

Romeo, Ukrayna’nın askeri olarak desteklenmesinin doğru olduğunu, ama daha fazla silah göndermenin NATO’yu savaşa çekeceğini ve bunun da nükleer bir savaş anlamına geleceğini söylemişti.

Meloni Kiev’de

Öte yandan Başbakan Meloni Kiev’e giderek Zelenski ile buluştu.

Burada Ukrayna’ya askeri destekte bir tereddüt olmadığının altını çizen Meloni, bununla birlikte savaş uçakları tedariğinin masada olmadığını belirtti.

İtalya lideri, Ukrayna’nın kendilerine güvenmeye devam edebileceğini, bu güne kadar yaptıkları yardımları bundan sonra da devam ettireceklerini söyledi.

Meloni’nin ziyaretinin, koalisyon ortağının açıklamalarının ardından İtalya’nın yönünde bir değişiklik olmadığını göstermeyi de amaçladığı yorumları yapılıyor.

Öte yandan 24 Ocak’ta Euromedia Research tarafından yapılan kamuoyu anketinde, İtalyanların Ukrayna’ya askeri desteğin çatışmaları alevlendirmesinden ve NATO’yu savaşa müdahil etmesinden korktuğunu gösteriyor.

Ankete katılanların yalnızca yüzde 33,9’u Ukrayna’ya silah gönderilmesine tam destek veriyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version