ASYA

Japon Başbakan uyardı: Doğumlar düştükçe sosyal işlev bozukluğu artıyor

Yayınlanma

Çin’in nüfus artış hızındaki yavaşlama tüm dünyada gündem oldu. Ancak nüfus endişesi yaşayan tek ülke Çin değil. Birleşmiş Milletler’in (BM) Temmuz ayında yayınlanan 2100 yılı tahminlerine göre Avrupa’da ve Asya’da birçok ülkenin nüfusu önümüzdeki yıllarda azalma eğilimine girecek.

Nüfus azalmasını gündemine alan Asya’daki ülkelerin başında ise Güney Kore ve Çin’den sonra Japonya geliyor.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, ülkenin doğumlar düştükçe sosyal işlev bozukluğunun ‘eşiğinde’ olduğunu söyleyerek çocuk yetiştirme desteği için “benzeri görülmemiş karşı önlemler” sözü verdi.

Kishida, Pazartesi günü Mecliste yaptığı açıklamada, düşük doğum oranının Japonya’yı “sosyal işlevleri yerine getirememenin eşiğine getirdiği” konusunda uyardı ve “ülkemizin ekonomisinin ve toplumunun sürdürülebilirliğini ve kapsayıcılığını düşünerek, çocuk yetiştirme desteğini en önemli politikamız olarak görüyoruz” dedi.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Kishida’nın konuşması, ülkede geçen yıl yeni doğumların ilk kez rekor olarak 800 binin altına düştüğü kaydedilen verilerin üzerine geldi. 1 Ocak itibarıyla Japonya’nın toplam nüfusu bir önceki yıla göre yüzde 0,43 düşüşle 124,77 milyon olarak tahmin edildi – bunların yüzde 29’u 65 yaş ve üzerinde, yüzde 11,6’sı ise 0-14 yaşları arasındaydı.

Doğum oranlarının azalması, Japonya’nın işgücünün azalmaya devam edeceği şeklinde yorumlanıyor ve bu durumun da, “yaşlanan bir nüfusu desteklemek zorunda olan sosyal güvenlik sistemi üzerinde baskı oluşturduğu” ifade ediliyor.

Japon Başbakan, düşen doğum oranını durdurmak, yaşı veya cinsiyeti ne olursa olsun herkesin çocuk yetiştirmeye katılmasına destek vermek için benzeri görülmemiş karşı önlemler uygulamak istediğini açıkladı.

Daha önce ekonomik destek, çocuk bakım hizmetleri ve çalışma tarzı reformu olmak üzere üç proje öneren Kishida, çocuk bakımı bütçesinin gelecekte ikiye katlanması için Haziran ayına kadar bir taslak sunacağını söyledi. Ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version