ASYA

Japon para birimi yen, dolar karşısında 1986’dan beri en düşük seviyeye geriledi

Yayınlanma

Piyasanın Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) sıkılaştırma taahhüdüne olan güvenini kaybetmesi ve hükümetin müdahaleye ilişkin muğlak güvencelerinden sonra yen 38 yılın en düşük seviyesini gördü.

BNZ Markets kıdemli piyasa stratejisti Jason Wong, The Japan Times’a yaptığı değerlendirmede, “Politikayı anlamlı bir şekilde sıkılaştırma niyetinin olmaması, piyasayı yenin değerini düşürmeye teşvik etti,” dedi.

“BOJ’un politika duruşunun yenin zayıflığına katkıda bulunduğunu söylemek doğru olur” değerlendirmesini yaptı.

Çarşamba sabahı Japon para birimi son zamanların en düşük seviyelerini görürken, dolar/yen paritesinin 160 seviyesini aşması Japon yetkililerin döviz piyasasına müdahalesine ilişkin spekülasyonları da artırdı.

Uluslararası ilişkilerden sorumlu maliye bakan yardımcısı Masato Kanda’nın çarşamba akşamı yaptığı, yetkililerin durumu yakından izlediği ve gerekirse 24 saat müdahaleye hazır olduğu yönündeki açıklamalar piyasayı yatıştırmaya yetmedi.

State Street’in Japonya temsilcisi ve Tokyo şube müdürü Bart Wakabayashi, “Sorulmaya devam eden soru ‘Müdahale işe yarar mı?” dedi.

The Japan Times’ın haberine göre ise, tüccarlar hemen bir adım atılmayacağından emin. Yen’i destekleyecek resmi adımlar için cuma günü piyasalar kapandıktan sonrasına bakıyorlar ve temel ekonomik göstergelerin odak noktasında olacağını da ekliyorlar. Cuma günü açıklanacak olan ABD kişisel tüketim harcamaları verilerinin de beklendiği kaydedildi.

Japon para birimi, çarşamba günü New York’ta günün geç saatlerinde yaklaşık 160,8 Yen’e ulaştıktan sonra Perşembe günü Tokyo’da saat 13:00 itibariyle dolar karşısında yaklaşık 160,4 Yen’den işlem gördü. Bu seviyeler en son 1986 yılında görülmüştü. 1985 yılında Plaza Anlaşması’nın imzalanmasının ardından yen hızla güçlenmişti.

BOJ’un 14 Haziran’da Japon devlet tahvillerinin alımını azaltmaya yönelik muğlak bir dizi yorum yayınlaması ve sıkılaştırma taahhüdünün güçlü olmadığını belirtmesi üzerine hava önemli ölçüde değişmişti.

Wakabayashi, “Piyasadaki genel hava hayal kırıklığı yönündeydi,” dedi.

ABD’den gelen şahin yorumlar yen üzerindeki düşüş eğilimini yeniden teyit etti. Fed Başkanı Michelle Bowman salı günü ABD’de yaptığı açıklamada faiz indirimlerinin yakın olmadığını ve faiz artışlarının hala mümkün olduğunu söyledi.

NLI Araştırma Enstitüsü’nde kıdemli ekonomist olan Tsuyoshi Ueno’ya göre, faiz oranlarındaki küçük artışların piyasayı tatmin etmesi pek olası değil ve Japonya’nın zayıflamayı yavaşlatmak için tek seçeneği şu anda müdahale etmek.

Ueno, eylül ayında yapılması planlanan Liberal Demokrat Parti başkanlık seçimleri öncesinde siyasi baskının hükümetin harekete geçmesini daha olası hale getireceğini de sözlerine ekledi.

“Siyasi faktörler nedeniyle mali yetkililerin muhtemelen 165 Yen seviyesine ulaşmadan önce müdahale edeceğini düşünüyorum” dedi.

Asya Kalkınma Bankası’nın baş ekonomisti John Beirne, ABD ile Japonya arasındaki faiz farkının daralacağına ve bunun sonucunda yenin destekleneceğine inanıyor, ancak süreçteki belirsizliğin kafa karışıklığına yol açabileceği ve tüketici ve yatırımcı duyarlılığını zayıflatabileceği konusunda uyarıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version