ABD’li çip üreticisi Intel ve bir Japon ulusal araştırma enstitüsü, Japonya’nın güçlü olduğu çip üretim ekipmanı ve malzeme endüstrilerini geliştirmek amacıyla Japonya’da en son yarı iletken üretim teknolojisi için bir araştırma ve geliştirme merkezi kuracak.
Nikkei Asia’nın haberine göre, üç ila beş yıl içinde inşa edilecek yeni tesis, aşırı ultraviyole litografi (EUV) ekipmanına sahip olacak. Ekipman üreticileri ve malzeme şirketleri, prototip oluşturma ve test etme amacıyla tesisi kullanmak için bir ücret ödeyecek. Bu, Japonya’da endüstri üyelerinin EUV ekipmanını ortaklaşa kullanabilecekleri ilk merkez olacak.
Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Japonya Ulusal İleri Endüstriyel Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (AIST) tesisi işletecek, Intel ise EUV teknolojisini kullanarak çip üretimi konusunda uzmanlık sağlayacak. Merkeze yapılacak toplam yatırımın yüz milyonlarca dolara ulaşması bekleniyor.
EUV, 5 nanometre ölçeğinde ve altında yarı iletken üretimi için gerekli bir teknolojidir. Bu sayı, bir çip üzerindeki transistörler arasındaki nanometre -metrenin milyarda biri- sayısını ifade etmektedir. Sayı ne kadar küçük olursa, çip üzerine o kadar fazla transistör sıkıştırılabilir ve bu da bilgi işlem gücünü artırır.
EUV ekipmanı birim başına 40 milyar yenden (273 milyon dolar) fazlaya mal olmaktadır ve bu da malzeme ve ekipman tedarikçilerinin kendi başlarına yapmaları zor olan bir yatırımdır.
Bu tür şirketler şu anda ürünlerini geliştirmek için Belçika’daki Imec gibi denizaşırı araştırma enstitülerine ait EUV ekipmanlarını kullanıyor. Japonya’da, son teknoloji yarı iletkenleri seri olarak üretmeyi amaçlayan Rapidus, aralık ayında üretim için EUV ekipmanını tanıtmayı planlıyor, ancak Japonya’daki araştırma enstitüleri şimdiye kadar böyle bir ekipmana sahip değildi.
ABD ve Çin arasındaki stratejik rekabet yoğunlaştıkça Washington, ekipman ve malzemeler de dahil olmak üzere Çin’e EUV ile ilgili ihracat üzerindeki kısıtlamaları sıkılaştırdı. Bu durum, ülke dışındaki tesislerde yürütülen araştırmalardan elde edilen verilerin Japonya’ya geri getirilmesi sürecini, ABD’nin bunları denetlemesi nedeniyle daha zaman alıcı hale getiriyor. EUV ekipmanının yerel bir araştırma kurumunda bulunmasının bu engeli azaltacağı düşünülüyor.
Japon şirketleri arasında Lasertec, EUV ile ilgili denetim ekipmanı pazarında %100 paya sahipken, JSR ve diğerleri devre yapımında kullanılan ışığa duyarlı malzemeler konusunda daha güçlü. Intel, yeni araştırma merkezi aracılığıyla bu malzeme ve ekipman tedarikçileriyle ilişkilerini derinleştirmeyi hedefliyor.