ASYA

Japonya Başbakanı Kishida’nın Ortadoğu hedefleri

Yayınlanma

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, göreve geldikten sonra yapacağı ilk Ortadoğu turuna hazırlanıyor. Enerji güvenliği gündemiyle Ortadoğu’ya gidecek olan Kishida, pazar günü Suudi Arabistan’da olacak. Kishida üç günlük tur kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar’da da temaslarda bulunacak.

Japonya Başbakanı Fumio Kishida, AB ve NATO liderleriyle buluştuğu dört günlük Avrupa turunun ardından Ortadoğu’ya geçiyor.

Kishida’nın, Ortadoğu ülkeleriyle ikili ilişkileri geliştirmeyi hedeflediği üç günlük ziyaretinde Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman, BAE Devlet Başkanı Muhammed Zayed bin Al Nahyan ve Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad al Sani ile görüşmesi bekleniyor.

Ziyaret takvimine göre pazar günü Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde olması planlanan Kishida, pazartesi günü ise Abu Dabi’ye geçecek. Göreve geldiğinden bu yana ilk kez Ortadoğu ülkelerini ziyaret edecek olan Kishida’nın ajandasında, Ukrayna krizinin enerji piyasalarına etkileri, Japonya ile Ortadoğu arasındaki ticaret potansiyelinin geliştirilmesi gibi dosyalar yer alıyor.

Japonya Dışişleri sitesinden yapılan bilgilendirmeye göre, “bölgesel ve uluslararası meseleler ile Ukrayna krizi ve ikili ilişkiler” bu ziyaretin gündemleri olacak. Kishida’ya Ortadoğu ziyaretinde bir grup iş insanı da eşlik edecek.

Ziyareti haberleştiren Japon Times gazetesi, Kishida’nın ziyaretini “Enerji diplomasisi yüksek vitese geçiyor” başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Al Arabiya ise ziyarete ilişkin hazırladığı haberde, Japonya’nın enerji tedariğinde büyük ölçüde Ortadoğu’ya bağımlı olduğuna dikkat çekti.

Japonya’nın önceliği enerjide arz güvenliği

Japonya enerji ihtiyacının yüzde 90’nını Ortadoğu’dan satın alıyor. Japonya Enerji Ekonomisi Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Shıji Hosaka, “Gelecekte enerji ithalatı azalmaya devam etse bile Japonya’nın 2050’den sonra bile Ortadoğu’dan petrol ve doğal gaz almaya devam edeceğini düşünüyorum” diyor. Japon Times’ın görüşlerine yer verdiği Hosaka, Japonya ile bölge arasındaki ilişkilerin petrol ve gaz gündemlerinin ötesine geçerek sıfır karbon hedeflerini de içerek şekilde genişlemesi ve çeşitlenmesi gerektiğini kaydetti. Hosaka, Ortadoğu birçok farklı potansiyele sahip. Konu sadece enerji değil” diye de ekledi.

Japon Times haberinde Japonya’nın en büyük petrol tedarikçisi olan Suudi Arabistan’ın devlet gelirlerinin yüzde 60’nın petrole bağımlı olduğu da not edildi.

Reuters’ın aktardığına göre enerji arzı güvenliği Japonya’nın önceliklerinden. Ajans haberinde, Japonya Gaz Birliği Başkanı Takahiro Honjo bu ziyaretin, sıvılaştırımış doğalgaz (LNG) ve diğer yakıt türlerinin istikrarlı bir şekilde tedariğinin sağlanmasına yardımcı olmasını beklediklerini belirtti.

Japonya Çin’in Ortadoğu hamlelerini izliyor 

Çin’in son yıllarda geometrik şekilde Ortadoğu ile geliştirdiği iyi ilişkiler de Japon karar alıcılarının kadrajında. Çin’in BAE ile “inci tanesi”ne benzetilen ilişkisi, İran ve Suudi Arabistan arasında arabulucuk rolü oynaması, Suriye’de başından beri koruduğu Şam’a destek mahiyetindeki konumu ve ABD’nin bölgedeki en önemli müttefiki İsrail ile geliştirdiği ilişkiler Japon siyasetinde “geride kalmışlık” hissi” yaratıyor.

Japon Times’a konuşan İran ve İslam tarihi uzmanı Osamu Miyata “Maalesef Japonya’nın bölgede her zaman çok az siyasi etkisi oldu o da eğer varsa…” diyor.

Japonya Enerji Ekonomisi Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi Hosaka ise Orta Doğu’nun, Japonya’nın özgür ve açık Hint-Pasifik vizyonunda net bir rolden yoksun olduğuna buna karşın konumu ve bol enerji kaynakları nedeniyle Çin’in Kuşak ve Yol girişimi için stratejik önemiyle öne çıktığına dikkat çekiyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version