ASYA

Japonya Merkez Bankası temmuzda faiz artırımı ve tahvil alımını azaltma olasılığını açık bıraktı

Yayınlanma

Japonya Merkez Bankası (BOJ) cuma günü Japon devlet tahvili alımlarını azaltmaya karar verdi, ancak bunu 30-31 Temmuz’daki toplantısında piyasa katılımcılarının görüşlerini aldıktan ve önümüzdeki bir ila iki yıl için azaltma detaylarını belirledikten sonra yapacak. Uzmanlara göre, BOJ reel ekonomiyi etkileyebilecek bir sıkılaştırma biçimine temkinli bir yaklaşımın sinyalini verdi. O zamana kadar BOJ, aylık yaklaşık 6 trilyon yen (38,1 milyar dolar) olan mevcut hızda alımlara devam edeceğini söylüyor.

Nikkei Asia’nın haberine göre, Bankanın haziran ayı toplantısının ardından düzenlenen basın toplantısında Başkan Kazuo Ueda “azaltım gerçekleştiğinde bu oldukça büyük bir miktar olacak” dedi. Daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı.

Ueda ayrıca BOJ’un temmuz ayında aynı anda hem faiz artırımı hem de bilanço küçültme kararı alma olasılığını da açık bıraktı. “O zamana kadar elde edilecek ekonomik ve fiyat durumuna ilişkin veri ve bilgilere bağlı olarak (temmuz ayında) bir faiz artırımına karar vermek kesinlikle mümkün” diye ekledi.

Başkan, merkez bankasının niceliksel bir sıkılaştırmaya başladığını kabul ederek, tutulan tahvil miktarının “kademeli bir düşüş” içinde olduğunu söyledi.

BOJ’un azaltımlara ilişkin ayrıntılar konusunda bir sonraki toplantıya kadar bekleme kararı başlangıçta “güvercin” bir sinyal olarak algılandı.

Nomura’da faiz stratejisti olan Tomoaki Shishido, politika açıklamasının yayınlanmasının ardından Nikkei’ye verdiği demeçte, “BOJ, piyasanın beklediğinden çok daha güvercin çıktı” dedi. Piyasa, BOJ’un bu hafta tahvil alımlarını azaltmaya başlayacağını ve temmuz ayında faiz oranlarını artırmaya devam edeceğini tahmin ediyordu. Shishido, “Bu olasılık artık azaldı,” dedi ve ekledi: “BOJ’un temmuz ayında aynı anda hem tahvil alımlarını azaltıp hem de faiz artırımına gitmesinin önündeki engel çok yüksek olacaktır.”

Japonya ekonomisi Ocak-Mart döneminde bir önceki çeyreğe göre %0,5 ya da yıllık bazda %1,8 oranında küçülürken, tüketici enflasyonu hızlanmak yerine ılımlı bir seyir izledi. Shishido, “BOJ açıkça hemen bir sıkılaştırma hamlesi yapmayı haklı göstermekte zorlanıyor,” dedi.

Ancak Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Hideo Kumano, Ueda’nın tahvil alımlarında büyük azaltmalar olacağına dair sözlerinin piyasanın dikkatini çektiğini söyledi. Kumano, “Eğer büyük bir azaltma olursa, tahvil getirileri yükselecek ve bu da Japon yenini destekleyecektir” tahmininde bulundu.

Planlanan tahvil alım azaltımı, merkez bankasının sıfır faiz politikasını, yeni hisse senedi alımlarını ve getiri eğrisi kontrollerini sona erdirmeye karar verdiği ancak tahvil alımlarının miktarını azaltmaktan vazgeçtiği 19 Mart’ta başlayan politika normalleşmesine doğru bir hareketin işareti olarak görülüyor. Bu değişim, Japon politika yapıcıları arasında, gittikçe kötüleşen zayıf yen konusunda artan alarmı gösteriyor.

2022’nin başından bu yana ABD doları karşısında %27 değer kaybeden Japonya’nın para birimi nisan ayında 160 dolar ile 34 yılın en düşük seviyesine geriledi.

İki gün süren politika toplantısının ardından BOJ, politika faiz oranını (teminatsız gecelik çağrı oranı) %0 ile %0,1 arasında tutmak da dahil olmak üzere diğer tedbirleri değiştirmeme kararı aldı.

BOJ, tüketici enflasyonunun 2024 mali yılında ortalama %2,8 olacağını ve 2025 mali yılında %1,9’a gerileyeceğini öngörüyor.

ABD Merkez Bankası geçen temmuz ayından bu yana politika faizlerini %5,25 ila %5,5 seviyesinde tutuyor ve 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi %4,2 civarında seyrediyor. ABD ve Japonya faiz oranları arasındaki büyük fark yen üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Piyasa oyuncuları BOJ’un temmuz toplantısında politika faizini %0,25’e yükseltmesini bekliyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version