Japonya ve Hindistan, ilk kez savaş uçakları kullandıkları ortak tatbikatı bugün başlattı.
Tokyo’nun kuzeydoğusunda bulunan İbaraki’deki Hyakuri üssünde düzenlenen ortak “Veer Guardian-23” hava tatbikatı 26 Ocak’a kadar devam edecek.
Japonya Hava Öz Savunma Kuvvetleri (ASDF) yaptığı açıklamada, tatbikatların amacının “karşılıklı anlayışı teşvik etmek, hava kuvvetleri arasındaki savunma işbirliğini güçlendirmek ve ASDF’nin taktik becerilerini geliştirmek” olduğunu söyledi.
Hindistan Savunma Bakanlığı ise, “karmaşık bir ortamda çeşitli hava muharebe görevleri” eğitimlerini de içerecek 11 günlük tatbikatın “uzun süredir devam eden dostluk bağını” güçlendireceğini ve iki ülke arasında daha fazla birlikte çalışabilirliğin önünü açacağını söyledi.
Hindistan Hava Kuvvetleri birliği dört Su-30MKI çok amaçlı avcı uçağı, iki C-17 Globemaster nakliye uçağı, bir IL-78 hava tankeri ve yaklaşık 150 personel ile tatbikata katılırken, ASDF dört F-2 ve eşit sayıda çok amaçlı F-15 savaş uçağı sahaya çıkaracak.
‘Çin’e karşı mücadelede deneyim kazanma’
Bu tatbikat ile Hindistan artık ABD, Avustralya, İngiltere ve Almanya’dan sonra ortak tatbikatlar için Japonya’ya savaş uçağı gönderen beşinci ülke oldu.
Yeni Delhi merkezli savunma analisti Rahul Bedi, The Japan Times’a verdiği demeçte; ortak tatbikatın ASDF’nin “özellikle Çin ile ilgili olarak Hindistan Hava Kuvvetlerinin kapsamlı operasyonel deneyiminden dersler çıkarmasına” ve savaş uçaklarında elde ettiği teknik yenilikleri – özellikle de Sukhoi-30MKI savaş uçakları tatbikata katılıyor- geliştirmesine yardımcı olabileceğini söyledi.
Veer Guardian-23 tatbikatı, Eylül ayında ülkelerin dışişleri ve savunma bakanları arasında yapılan “iki artı iki” toplantısında kararlaştırılmıştı.
İki taraf ayrıca “daha karmaşık ve sofistike” tatbikatlar yapma ve Hint Okyanusu bölgesinde çok taraflı denizcilik işbirliğini artırma sözü verdi.
İşbirliğini çeşitlendirme ve derinleştirme hedefi
ABD ve Avustralya ile birlikte Dörtlü Güvenlik Diyaloğu’nda (Quad) yer alan Japonya ve Hindistan, son yıllarda güvenlik işbirliği derinleştirmeye başladı. Tokyo ve Yeni Delhi ortaklıklarını savunma teçhizatı ve teknolojik işbirliğini içerecek şekilde genişletmeyi düşünüyor.
İki ülkenin işbirliğini geliştirmesinin en önemli faktörü ise bölgede Çin’in etkisini artırması. Bölgesel ihtilafların yanı sıra, iki ülke, Çin’in ekonomik etkisinden de endişe duyuyor. ABD’nin bölgede Çin’i komşuları aracılığıyla çevreleme ve yalnızlaştırma politikası özellikle de Japonya üzerinde etkili oldu. Yeni ulusal güvenlik stratejisi ile savunma harcamalarını iki katına çıkartan Japonya, Çin’i stratejik tehdit ilan ederek, önüne karşı saldırı kabiliyetlerini geliştirme hedefi koydu. Japonya bu doğrultuda savunma alanındaki işbirliklerini de derinleştirmeye çalışıyor.