Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ekim ayında görevi halefine devretmeden önce Çin ile bağlarını güçlendirmek amacıyla perşembe günü Cakarta’da Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi.
Görüşme hakkında basına bilgi veren Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi’ye göre Widodo, Çin’den ülkenin yeni başkenti Nusantara’nın, özellikle de ulaşım sisteminin geliştirilmesi ve Kuzey Kalimantan’daki petrokimya sektörüne yatırım da dahil olmak üzere bir dizi alanda işbirliği talep etti.
İki ülkenin amiral gemisi olan ve Cakarta ile Bandung’u birbirine bağlayan yüksek hızlı demiryolu projesiyle ilgili olarak Widodo, güzergahın Doğu Java’daki ülkenin ikinci büyük şehri Surabaya’ya kadar uzatılması için fizibilite çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini dile getirdi.
Marsudi ayrıca Widodo’nun “[Orta Doğu’daki çatışmaların] tırmanmasının önlenebilmesi için Pekin’in nüfuzunu kullanacağına dair güvenini ifade ettiğini” söyledi.
Wang, Kamboçya ve Papua Yeni Gine’yi de kapsayan Asya-Pasifik turunun ilk durağı olan Cakarta’ya Endonezya hükümetinin davetlisi olarak geldi. Wang, Jokowi ve Marsudi ile ayrı ayrı görüşmeler yaparak Pekin’in Kuşak ve Yol Girişimi de dahil olmak üzere geniş bir yelpazede ekonomik işbirliğini ele aldı.
Wang’ın ayrıca Savunma Bakanı ve bu yılın sonunda Jokowi’nin yerine geçecek olan seçilmiş Devlet Başkanı Prabowo Subianto ile de görüşmesi planlanıyordu.
Marsudi ile görüşmesinin ardından Wang gazetecilere iki ülkenin diplomatik ve savunma ilişkilerini derinleştirmek üzere bakanlar düzeyinde bir diyalog kurduğunu söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Dışişleri ve savunma bakanları arasındaki 2+2 diyaloğu siyasi ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için bir platform olarak ele alındığında, iki taraf birbirlerinin temel çıkarlarını ve büyük endişelerini içeren konularda birbirlerini sıkı bir şekilde anlamalı ve desteklemelidir” denildi.
Wang’ın ziyareti, Washington ile bölgedeki nüfuz mücadelesi kızışırken Pekin’in bir dizi Güneydoğu Asya ülkesi ile bağlarını güçlendirdiği bir döneme denk geliyor. Prabowo’nun şubat ayındaki başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından Çin ve Endonezya ilişkileri geliştirmeye devam ediyor. Prabowo mart sonunda Xi’nin davetlisi olarak Çin’i ziyaret etti. Pekin genellikle yabancı devlet adamlarını göreve başladıktan sonra ağırlıyor.
Salı günü düzenlenen olağan basın toplantısında Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lin Jian, Pekin’in Wang’ın ziyaretinin Başkan Xi Jinping’in Endonezya, Kamboçya ve Papua Yeni Gine liderleriyle Kuşak ve Yol kapsamında yüksek kaliteli projeler gerçekleştirmek üzere vardığı mutabakatın uygulanmasına yardımcı olacağını umduğunu söyledi. Lin şunları söyledi: “Çin’in üç ülkeyle ilişkileri güçlü büyüme ivmesini korumuştur.”
Endonezya da Prabowo’nun ekim ayında devlet başkanı olarak göreve başlamasıyla birlikte Çin ile bağlarını güçlendirmeyi umuyor.
Cakarta merkezli Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde araştırmacı olan Muhammad Waffaa Kharisma, Nikkei Asia’ya verdiği demeçte, “Zamanlamaya dayanarak, bunun daha çok önümüzdeki dört ila beş yıl boyunca ortaklıkları güvence altına almak için diplomatik ivmeyi takip etmekle ilgili olduğuna inanıyorum, özellikle de [yeni bir lideri olacak] Endonezya ile ilgili olarak” dedi.
Endonezya ayrıca Pekin ile ilişkilerini geliştirerek yabancı yatırım çekmeyi umuyor. Çin, nikel işlemeden yüksek hızlı demiryoluna kadar çeşitli projelerin teşvikiyle son birkaç yıldır ülkenin en büyük ticaret ve yatırım ortağı konumunda.
Görevden ayrılan Başkan Widodo, Endonezya’nın başkentini Cakarta’dan Borneo adasındaki Nusantara’ya taşıma çabalarında Çin’den defalarca yardım istedi. Taşınma işleminin ağustos ayında başlaması planlanıyor ve Prabowo projeyi ilerletme sözü verdi.
Kharisma, Endonezya’nın taşınma nedeniyle mali stresle karşı karşıya olduğunu ve Çin gibi ülkelerden yatırımcılara ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.
Wang’ın Cakarta’dan sonra Kamboçya ve Papua Yeni Gine’yi ziyaret etmesi planlanıyor. Xi, geçtiğimiz Ekim ayında Kamboçya’nın yeni seçilen Başbakanı Hun Manet’e “demir gibi sağlam” bağlarının kopmaz olduğunu ve Pekin’in Güneydoğu Asya ülkesindeki kalkınma projelerini destekleme sözünün arkasında durduğunu söyledi. Çin devlet haber ajansı Xinhua’nın geçen ay bildirdiğine göre Pekin, Phnom Penh’de gelecek yıl açılması planlanan 1,5 milyar dolarlık yeni bir uluslararası havaalanı inşa ediyor.
Benzer şekilde, Çinli şirketlerin Port Moresby’nin merkezinde altı şeritli nadir bir otoyol inşa ettiği Papua Yeni Gine’de Wang, Xi’nin geçen ekim ayında mevkidaşı James Marape’ye verdiği sanayileşme ve modernleşme konusunda ülkeye yardım etme sözünü muhtemelen takip edecek.