DİPLOMASİ

Katar ve Çin bir yılda, ikinci LNG anlaşmasını imzalayacak

Yayınlanma

Dünyanın en büyük LNG üreticisi Katar, bir yıl içinde Çin’le ikinci büyük gaz tedarik anlaşmasını yapmaya hazırlanıyor.

Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) ve Katar Enerji arasında yapılacak anlaşma, Çin’in Katar’dan yılda 4 milyon ton LNG satın almasını öngörüyor. 27 yıl süreli olacak anlaşmanın bugün imzalaması bekleniyor.

Financial Times’ta yer alan habere göre CNPC, dünyanın en büyük doğal gaz rezervi olan Kuzey Sahası’ndaki genişleme projesinde yüzde 5 hisse ile girişim ortağı olarak yer alacak. Bu anlaşma, Çinli Sinopec’in yedi ay önce Katar Enerji ile benzer bir 27 yıllık anlaşmaya varmasından sadece yedi ay sonra imzalanıyor. O dönemde Katar, bu anlaşmayı “LNG endüstrisinin tarihindeki en uzun gaz tedarik anlaşması” olarak nitelendirmişti.

Katar Enerji’nin, Kuzey Sahası’nda devam eden ve hem Avrupa hem de Asya’daki hükümetler ile enerji şirketlerinin yoğun ilgi gösterdiği 30 milyar dolarlık genişleme projesinin Katar’ın yıllık LNG üretim kapasitesini 2025 yılına kadar 77 milyon tondan 110 milyon tona, iki yıl sonra ise 126 milyon tona çıkarması öngörülüyor.

Katar Enerji Bakanı Saad el-Kâbi Financial Times’a yaptığı açıklamada yıl sonundan önce  İngiltere, Fransa ve İtalya ile de uzun vadeli tedarik anlaşmaları imzalamayı beklediğini söyledi. Aynı zamanda Katar Enerji’nin CEO’su olan Kâbi, “İngiltere’ye gaz tedarik etmek için farklı şirketlerle görüşmeler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz ve yıl sonundan önce muhtemelen bir anlaşma yapabileceğimizi umuyoruz. Yıl sonundan önce Avrupa’da birkaç anlaşma yapacağız” dedi.  Kâbi, uzun vadeli LNG tedariki için yaklaşık iki yıldır görüşmeler yürütülen İngiltere ile hâlâ sonuçlandırılması gereken bazı “ticari meseleler” olduğunu söyledi.

Avrupa uzun vadeli anlaşmalara yanaşmıyor

Son yıllarda gaz sahalarına büyük yatırım yapan az sayıdaki enerji üreticisinden biri olan Katar Enerji, Rus gazına alternatif bulmak isteyen Avrupa ülkeleri için odak noktası haline geldi. Avrupa hükümetleri enerji krizinin ilk günlerinde Katar’la görüşmeler yaptılar ancak Katar’ın kendi mali geleceğini güvence altına almak için yapmak istediği uzun vadeli anlaşmaları imzalamaya yanaşmadılar. Rusya-Ukrayna savaşından sonra Katar ile uzun vadeli önemli bir anlaşma imzalayan tek Avrupa ülkesi Almanya oldu. Katar’ın LNG’sinin büyük kısmı Asya’ya gönderiliyor, ancak Kâbi farklı pazarlar sağlamak istediklerini söylüyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version