ASYA

Kishida, Beyaz Saray’a destek istemeye gidiyor

Yayınlanma

ABD yönetimi, dün açıklama yaparak Joe Biden’ın, Japonya Başbakanı Fumio Kishida’yı 13 Ocak Cuma günü Beyaz Saray’da ağırlayacağını duyurdu. Japonya Başbakanı Fumio Kishida da bugün yaptığı açıklamada ziyareti doğruladı. Görüşmede, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Ukrayna, Tayvan gerilimi ve Hint-Pasifik stratejisinin ele alınacağı kaydedildi.

Kishida ziyareti duyurduğu açıklamasında, Biden ile Japonya’nın yeni güvenlik politikasını görüşeceğini ve ABD ile yakın bağları yeniden teyit edeceğini söyledi.

Yeni yılın hemen öncesinde Japonya, 60 yıllık savunma stratejisini değiştirerek II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük askeri hazırlığını duyurmuştu. Beyaz Saray’daki görüşmede, Biden’ın Japonya’nın planlarına tam desteğini yineleyeceği belirtiliyor.

Beyaz Saray basın sekreteri Karine Jean-Pierre’den yapılan açıklamada, “Liderler, ABD-Japonya İttifakının benzeri görülmemiş gücünü kutlayacaklar ve önümüzdeki yıl ortaklıklarının rotasını belirleyecekler” dedi.

En önemli gündemlerden biri Çin

Japan Times’ın haberine göre, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi’nin Japonya programı başkanı Christopher Johnstone, Kishida’nın ziyaretinin Japonya’nın Amerika’nın Hint-Pasifik bölgesindeki en kritik müttefiki olma konumunu pekiştireceğini söyledi.

Haberde ayrıca, Kishida’nın ulusal güvenlik ve savunma stratejilerine yönelik Biden’ın onayını isteyeceği ve özellikle Tokyo’nun karşı saldırı yetenekleri edinmesine ABD’nin desteğini isteyeceği belirtiliyor.

Johnstone, “Japonya’nın savunma stratejisi, yakın zamanda ABD yapımı Tomahawk seyir füzelerinin piyasaya sürülmesini gerektiriyor, ancak bir zaman çizelgesi belirtilmiyor. Kishida hızlı hareket etmek için başkanın desteğini arayacak” dedi.

Ayrıca, Biden ve Kishida’nın yarı iletkenler gibi hassas teknolojiler için ihracat kontrolleri konusunda işbirliği de dahil olmak üzere, Çin ile ilgili ‘ekonomik güvenlik’ konularına yoğun bir şekilde odaklanacakları kaydedildi.

Rekor silahlanma

Japonya’nın yeni savunma stratejisi 328,4 milyar dolarlık yoğun bir silahlanma planını içeriyor. Çin’in “en büyük stratejik tehdit”, Rusya’nın “güçlü bir endişe kaynağı” ve KDHC’nin “en yakın tehdit” olarak tanımlandığı yeni savunma stratejisi bölgede gerginlik ve endişe yarattı.

Tokyo’nun savunma stratejisini açıklamasından sonra, KDHC balistik füze denemelerini rekor sevide artırdı, Güney Kore Japonya yakınlarında askeri tatbikat düzenlerken, Rusya ve Çin’de Doğu Çin Denizinde ortak tatbikat düzenledi.

Japonya bu yıl Mayıs ayında G7 Zirvesine ev sahipliği yapacak. Dışişleri Bakanı Yoshimasa Hayashi geçen ay Japonya’nın Rusya’ya Ukrayna’daki savaşı durdurması için baskı yapmak üzere G7 ve BM’deki rollerini kullanacağını söylemişti.

Çok Okunanlar

Exit mobile version