ASYA

Kishida, Japonya’yı merkez yapmak için çip devleri ile buluştu

Yayınlanma

Washington Çin’e karşı teknoloji tedarik zincirinin yönünü değiştirmeye çalışırken, dünyanın en büyük yedi yarı iletken üreticisi, Japonya’daki üretimi artırma ve teknoloji ortaklıklarını derinleştirme planları yaptı.

Tayvan Semiconductor Manufacturing, Güney Kore’den Samsung Electronics ve ABD’den Intel ve Micron dahil olmak üzere çip üreticilerinin başkanları, Japonya başbakanı Fumio Kishida ile Tokyo’da yaptıkları toplantıda, Japonya’nın bir yarı iletken güç merkezi olarak yeniden ortaya çıkma beklentilerini dönüştürebilecek planları açıkladı.

Micron, Hiroşima’da son teknoloji ultraviyole litografi teknolojisi üretecek bir fabrika inşa etmek için Japon devlet sübvansiyonları da dahil olmak üzere 500 milyar Yen’e (3,7 milyar $) kadar yatırım yapmayı beklediğini söyledi.

Samsung ayrıca Yokohama’da yarı iletken cihazlar için pilot hatlarla 30 milyar Yen’lik bir araştırma ve geliştirme merkezi kurmayı tartışıyor. Japon hükümet yetkilileri, bu hamlenin Tokyo ile Seul arasındaki buzların erimesinin ardından geldiğini söyledi.

Japonya’nın rolünü artırma hedefi

Japonya’nın ekonomi, ticaret ve sanayi bakanı Yasutoshi Nishimura, çip üst düzey yöneticileriyle yaptığı toplantının ardından, “Benzer düşüncelere sahip ülkeler tedarik zincirlerini güçlendirmeye çalıştıkça Japonya’nın rolü arttı” dedi ve ekledi, “Japonya’nın yarı iletken endüstrisi için güçlü potansiyelini yeniden doğruladık.”

Duyuru, Japonya’nın, ekonomik güvenliğin müzakerelerin odak noktası olacağı G7 zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlandığı sırada yapıldı.

Güney Kore ile Japonya arasında uzun süredir devam eden gerilimlerin azalması, ABD’nin Çin’in artan teknolojik ve askeri etkisine karşı bölgedeki müttefikleri arasında daha yakın işbirliği için bastırmasu ve Tayvan merkezli dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi TSMC’ye bağımlılığı azaltmak için müttefiklerine önemli diplomatik sermaye konuşlandırmasıyla geldi.

ABD: Stratejik ortaklığa yatırım

ABD’nin Japonya Büyükelçisi Rahm Emanuel, Financial Times’a verdiği demeçte, “Ekonomik ve ulusal güvenliğiniz için güvenli tedarik zincirlerine ve stratejik bir ortaklığa yatırım yapmak, ekonomik baskıyla yüzleşmenin temel köşe taşıdır” dedi.

Japonya’nın geçen yıl çıkardığı bir ekonomik güvenlik yasası uyarınca hükümet, yarı iletkenleri günlük yaşam ve ekonomik faaliyetler için gerekli bir ürün olarak ilan etti.

Bakan Nishimura, hükümetin geçen yıl ek bütçeden ayırdığı 1,3 trilyon Yen’in yabancı çip üreticilerinin verdiği taahhütleri desteklemek için kullanacağını söyledi.

G7 zirvesi öncesinde Kishida, bugün ABD başkanı Joe Biden ile görüşecek. Müzakerelere katılan bir kişiye göre, iki ülke liderlerinin Purdue Üniversitesi, Hiroşima Üniversitesi ve Tohoku Üniversitesi de dahil olmak üzere ABD ve Japonya’daki 11 üniversitede 20.000 yarı iletken mühendisini eğitmek için 70 milyon dolarlık bir anlaşmayı duyurması bekleniyor.

Japonya’nın yarı iletken endüstrisini genişletme çabaları doğrultusunda çip üreticilerini cezbetmek için cömert sübvansiyonları kullanması ise, kronik mühendis eksikliği de dahil olmak üzere ülkenin azalan işgücüne dair endişeleri yumuşatacağı düşünülüyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version