Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya ve ABD heyetlerinin Suudi Arabistan’da Ukrayna’daki çözüme yönelik müzakerelerinde, iki ülkenin de barışçıl bir çözüme ulaşma konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğunu belirtti. Peskov, teknik konuların ele alındığını ve özellikle Karadeniz Girişimi’nin yeniden canlandırılması konusunun gündemde olduğunu vurguladı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün düzenlediği basın toplantısında, Rusya ve ABD heyetlerinin Suudi Arabistan’da başlayan müzakerelerine değinerek, Moskova ve Washington’ın Ukrayna’da çözüme ulaşma konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğunu söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, Moskova ile Washington’ın gelecekteki bir anlaşmanın ana hatları üzerinde halihazırda anlaştığı yönündeki açıklamalarına dair soruya yanıt veren Peskov, şunları söyledi:
“Görünüşe göre, burada söz konusu olan ülkelerin barışçıl bir çözüme ulaşma yolunda ilerleme arzusu ve istekliliği. Bu konuda gerçekten de ortak bir anlayış var. Teknik konulara gelince, belirli teknik konularla ilgili olarak, tabiri caizse konulardan biri hakkında, bugün Riyad’da biz ve Amerikan heyeti arasında müzakereler yürütülüyor. Genel olarak, elbette, çözüme ilişkin çok çeşitli hususların hâlâ üzerinde çalışılması gerekiyor.”
Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da, ABD ve Rusya heyetleri arasında Ukrayna’da ateşkes sağlanması konusunda ilerleme kaydetmeyi amaçlayan müzakereler başladı.
Müzakereler, ABD’nin pazar günü Ukrayna temsilcileriyle yaptığı istişarelerin ardından geldi.
Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştükten sonra üç yıldır süren çatışmanın sona ermesi için aktif olarak çağrıda bulunuyor.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz, dün CBS kanalında yaptığı açıklamada, ateşkesin yanı sıra müzakerecilerin iki ülke arasındaki “kontrol hattını” da görüşeceklerini belirterek, bunu “denetleme tedbirleri, barışı koruma, hatları oldukları yerde dondurma” olarak nitelendirdi.
Peskov, “Bugün gündemde Karadeniz Girişimi ve bu girişimin yeniden başlatılmasıyla ilgili tüm hususların olduğunu varsayıyoruz. Bu, Başkan Trump’ın önerisiydi ve Devlet Başkanı Putin de bunu kabul etti. Heyetimiz işte bu yetkiyle Riyad’a gitti,” değerlendirmesini yaptı.
Sözcü, Karadeniz Girişimi’nin özünün seyrüsefer güvenliği mi, yoksa tahıl anlaşmasının yeniden başlatılması mı olduğu sorusuna ise şöyle yanıt verdi:
“Bu öncelikle denizcilik güvenliği, ancak girişimin önceki hâlini hatırlarsanız, ülkemize karşı da oldukça büyük bir yükümlülük kısmı vardı ve bunlar geçmişte yerine getirilmemişti. Bu nedenle bu da bugün gündemde olacak.”