Rusya
Kremlin: Putin, Ukrayna ile ön koşulsuz görüşmeye hazır

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steve Witkoff ile yaptığı görüşmede Ukrayna ile ön koşulsuz müzakerelere yeniden başlama hazırlığını teyit ettiğini duyurdu. Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin’in bu konuyu daha önce de defalarca dile getirdiğini belirtti.
Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı’nın özel temsilcisi Steve Witkoff ile yaptığı görüşmede Ukrayna ile ön koşulsuz müzakerelere yeniden başlama hazırlığını teyit ettiğini bildirdi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, cumartesi günü TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, “Dün Trump’ın temsilcisi Witkoff ile yaptığı görüşmede Vladimir Putin, Rus tarafının Ukrayna ile herhangi bir ön koşul olmaksızın müzakere sürecini yeniden başlatmaya hazır olduğunu yineledi,” dedi.
Peskov, Putin’in bu konuyu daha önce de defalarca dile getirdiğini sözlerine ekledi.
ABD Başkanı Donald Trump daha önce Ukrayna konusunda anlaşmanın çoğu maddesinin üzerinde uzlaşıldığını ve Moskova ile Kiev’in anlaşmaya çok yakın olduğunu belirtmişti.
Trump, “çok yüksek düzeyde” bir görüşme yapılması gerektiğini de vurgulamıştı.
Steve Witkoff, üç ay içinde dördüncü kez Rusya’yı ziyaret etti. Kremlin’de Putin ile üç saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.
Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Yuriy Uşakov, tarafların Moskova ile Kiev arasında “doğrudan müzakerelerin yeniden başlatılması” olasılığını ve diğer bazı konuları ele aldığını söyledi.
Görüşmede ayrıca Rusya Doğrudan Yatırım Fonu başkanı ve Rusya Devlet Başkanı özel temsilcisi Kirill Dmitriyev de hazır bulundu.
Dmitriyev, Rusya-ABD müzakerelerinde “ilerleme yönünde bir hareket” olduğunu kaydetti.
Reuters haber ajansı, cuma günü ABD tarafından önerilen Ukrayna’daki çatışmanın çözümü planının koşullarını yayımladı.
Belge, diğer maddelerin yanı sıra şu hükümleri içeriyor:
— Derhal ateşkes ve anlaşmanın teknik uygulamasının müzakerelerinin başlatılması;
— Avrupa’dan ve bölge dışındaki bazı ülkelerden oluşan bir garantör devletler grubunun desteğiyle Ukrayna’ya güvenilir güvenlik garantileri sağlanması;
— Ukrayna’nın NATO üyeliği arzusundan vazgeçmesi ancak AB’ye katılma hakkını saklı tutması;
— ABD’nin, Rusya’nın Kırım üzerindeki kontrolünü de jure tanıması ve Lugansk, Donetsk, Zaporijya ve Herson oblastlarının bir kısmı üzerindeki kontrolü de facto tanıması;
— Harkiv oblastı üzerindeki Ukrayna kontrolünün yeniden sağlanması;
— Zaporijya Nükleer Santrali’nin fiili yönetiminin ABD’de kalması koşuluyla Ukrayna’nın resmi kontrolüne devredilmesi;
— Kahovka Hidroelektrik Santrali üzerindeki Kiev kontrolünün yeniden sağlanması ve Dinyeper Nehri’nde seyrüsefer serbestliğinin güvence altına alınması;
— 2014’ten bu yana Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılması.
AB ve Ukrayna tarafından önerilen alternatif plan ise, toprak sorunlarının ancak tam bir ateşkesin ardından ve “yalnızca uluslararası hukuka dayalı olarak tartışılması gerektiğini” öne sürüyor.
Belge, bir ayrım hattı oluşturulmasını, Ukrayna için daha sıkı güvenlik garantileri verilmesini ve Rusya’ya yönelik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını, yeni bir saldırı durumunda yeniden uygulanabilme olasılığı ile birlikte içeriyor.
Amerikan tarafı, 18 Nisan’da müzakere katılımcılarını ilerleme kaydedilmemesi durumunda süreçten çekilme olasılığı konusunda uyarmıştı.
Donald Trump, 24 Nisan’da gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’nin müzakerelerden çekilme konusunun “birkaç hafta içinde” gündeme geleceğini belirterek, bu süre zarfında tarafların bir barış anlaşmasına varabileceğinden emin olduğunu ifade etti.