NATO’nun yeni üyesi İsveç, Baltık Denizinin en kritik adası olarak görülen Gotland’ın savunmasını güçlendirmeye açık.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson Financial Times’a (FT) verdiği demeçte, savunma uzmanları ve askeri yetkililer tarafından Baltık Denizindeki en stratejik yer olarak görülen Gotland adasının güçlendirilmesinin NATO ortaklarıyla görüşülecek ilk konular arasında yer alacağını söyledi.
İsveç ve Letonya arasında yer alan ve sık sık ‘dev bir uçak gemisi’ olarak adlandırılan ada, Rusya’nın da bir savaş durumunda olası hedeflerinden biri olarak görülüyor.
Kristersson, Stockholm’ün adanın güçlendirilmesi ihtiyacını kabul edip etmediği sorusuna “Bu, yeni NATO müttefiklerimizle tartışılması gereken açık bir konu. Gotland her zaman önemli olmuştur … bu da tartışılacak pek çok konudan biri olacaktır,” dedi.
Kristersson, İsveç’in Gotland’da sadece ‘küçük’ bir askeri varlığı olduğunu kabul etti ki İskandinav ve Baltık bölgesinden diğer NATO liderleri de düzenli olarak bu durumu ittifak için ‘kritik bir zayıflık’ olarak belirtiyor.
Başbakan, Baltık Denizi ile ilgili her şeyin kaynak kullanımı ve odaklanma konusunda ‘bariz birer aday’ olduğunu savunurken, Gotland’ın yanı sıra gözetleme ve denizaltı kabiliyetlerinin de öneminin altını çizdi.
Bu yüzyılın ilk yıllarında Stockholm adayı askerden arındırmıştı. Fakat İsveç 2018’de Gotland’a yeniden bir alay kurdu ve şu anda yaklaşık 370 askeri var ama bu sayı 1990’ların sonundaki dört alay ve 25.000 asker sayısından çok uzak.
Letonya Dışişleri Bakanı Krišjānis Kariņš geçen hafta FT’ye verdiği demeçte, “Gotland ve İsveç’in NATO’da olması tüm hesapları değiştirir. Bu, Baltık Denizinin stratejik kontrolünün NATO’ya geri döneceği anlamına geliyor. Bu Rusya’nın çok iyi anladığı bir mesele,” demişti.
Gotland’ın NATO kontrolünde olması üç Baltık ülkesinin savunmasını önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Ada, Rusya’nın Kaliningrad eksklavı ile Belarus arasında sıkıştığı için NATO topraklarının hassas bir parçası olan dar Suwałki Koridoru üzerinden Polonya’dan mevcut kara yoluna ek olarak bölgeyi takviye etmek için ikinci bir yol sağlıyor.
Batılı askeri uzmanlar uzun zamandır Rusya’nın Gotland’ı alarak ve Batılı istihbarat yetkililerinin Moskova’nın bazı nükleer silahları depoladığına inandığı Kaliningrad ile birleştirerek Baltık Denizi üzerindeki hava sahasına hakim olabileceğinden endişe ediyor.
İsveç, NATO’nun çok uluslu gücünün bir parçası olarak Gotland’a sadece 200 km mesafede bulunan Letonya’ya bir muharebe taburu göndermeyi planladığını da açıkladı.