ASYA

Kuzey Kore ilk kez uranyum zenginleştirme tesisinin fotoğraflarını yayınladı

Yayınlanma

Kuzey Kore (Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti), uranyum zenginleştirme tesisinin ilk fotoğraflarını yayınladı.

Yasaklı silah programlarını sürdürdüğü için bir dizi Birleşmiş Milletler yaptırımıyla karşı karşıya olan Pyongyang, 2006’daki ilk nükleer denemesinden bu yana uranyum zenginleştirme tesisinin ayrıntılarını daha önce hiç kamuoyuna açıklamamıştı.

Devlet tarafından işletilen Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) cuma günü bildirdiğine göre lider Kim Jong-un, Nükleer Silahlar Enstitüsü’nü ve “silah sınıfı nükleer malzemelerin üretim üssünü” gezdi.

Fotoğraflarda Kim’in uzun metal santrifüj sıraları arasında yürüdüğü görülüyor ancak tam tarih belli değil.

Bu tür tesisler nükleer savaş başlığı üretmek için gerekli olan yüksek oranda zenginleştirilmiş uranyumu santrifüjlerde yüksek hızlarda döndürerek üretiyor.

Tesisin nerede olduğu belli değil ancak Kuzey Kore’nin Yongbyon nükleer sahası da dahil olmak üzere çok sayıda uranyum zenginleştirme tesisi işlettiği düşünülüyor.

Ziyaret sırasında KCNA, Kuzey Kore liderinin “kendini savunmak için nükleer silahları katlanarak artırmak amacıyla santrifüj sayısını daha da artırma ihtiyacını vurguladığını” bildirdi.

Uzmanlar, Pyongyang’ın ilk kez “uranyum zenginleştirme tesisinin iç işleyişini” bu kadar ayrıntılı olarak açıkladığını söyledi.

ABD merkezli Stimson Center düşünce kuruluşunda çalışan Kuzey Kore uzmanı Jenny Town Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, görüntülerin “zenginleştirme kapasitelerinin ne kadar gelişmiş olduğunu gösterdiğini, bunun da hem yeteneklerine hem de nükleer silah cephaneliklerini artırma konusundaki kararlılıklarına daha fazla güvenilirlik kazandırdığını” söyledi.

Güney Kore’den ‘ABD’ hatırlatması

Güney Kore, uranyum zenginleştirme tesisi nedeniyle Kuzey’i “bir dizi BM Güvenlik Konseyi kararının açık bir ihlali” olarak eleştirdi.

Yonhap haber ajansı tarafından yayınlanan bir açıklamada Birleşme Bakanlığı, “Kuzey Kore’nin herhangi bir nükleer tehdidi ya da provokasyonu, Güney Kore-ABD ittifakının sağlam ve genişletilmiş caydırıcılığına dayalı olarak hükümetimiz ve ordumuz tarafından ezici ve güçlü bir yanıtla karşılanacaktır” dedi.

Uzmanlar uranyum zenginleştirme tesisinin aniden kamuoyuna açıklanmasının kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri öncesi bir mesaj olabileceğini söyledi.

Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü’nde kıdemli bir analist olan Hong Min AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, görüntülerin “bir sonraki yönetime Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılmasının imkansız olacağına dair bir mesaj” olduğunu söyledi.

“Bu aynı zamanda diğer ülkelerin Kuzey Kore’yi nükleer bir devlet olarak kabul etmelerini talep eden bir mesajdır” diye ekledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version