Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mario Nawfal, Larry Johnson ve Andrew Napolitano’ya verdiği mülakatta, ABD’nin Trump yönetimiyle ‘normalleşmeye’ döndüğünü, Ukrayna’daki savaşın temel nedeninin NATO genişlemesi olduğunu ve Batı’nın Ukrayna üzerinden Rusya’ya karşı bir savaş yürüttüğünü belirtti. Lavrov, Ukrayna’da barış için Rus dilinin ve kültürünün korunması gerektiğini vurgularken, çok kutuplu bir dünya düzeninin kaçınılmaz olduğunu ve Avrasya’da yeni bir güvenlik mimarisinin oluşabileceğini ifade etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Mario Nawfal, Larry Johnson ve Andrew Napolitano’ya verdiği özel mülakatta, ABD-Rusya ilişkilerinden Ukrayna’daki savaşa, NATO’nun geleceğinden Gazze’deki duruma kadar bir dizi önemli konuda açıklamalarda bulundu.
ABD’deki değişime ilişkin bir soruya yanıt veren Lavrov, “ABD’de olup bitenlerin normalleşmeye dönüş olduğunu düşünüyorum,” dedi.
Lavrov, Demokrat Parti liderliğinin Hristiyan değerlerinden uzaklaşarak LGBTQ+ gibi konuları sınırsızca teşvik etmesinin, toplumda derin bir bölünmeye yol açtığını ve Donald Trump’ın ilk seçim zaferinin bu bölünmenin bir sonucu olduğunu belirtti.
Lavrov, Trump yönetiminin dış politikasının temelinde ABD’nin ulusal çıkarlarının yattığını ve diğer ülkelerin de ulusal çıkarlarına saygı duyduklarını ifade etti.
Bakan Lavrov, “ABD ve Rusya gibi ülkelerin ulusal çıkarları hiçbir zaman aynı olmayacak. Belki yüzde 50 veya daha azı örtüşebilir. Ancak örtüştüğü durumlarda, sorumlu politikacılar olarak, bu durumu karşılıklı yarar sağlayacak pratik bir şeye dönüştürmek için kullanmalıyız,” şeklinde konuştu.
NATO’nun genişlemesi ve Ukrayna’daki savaşın kökenlerine ilişkin bir soru üzerine Lavrov, uzun bir tarihsel perspektif sundu. Jim Baker ve diğerlerinin Mihail Gorbaçov’a NATO’nun doğuya doğru bir santim bile genişlemeyeceği sözünü verdiğini hatırlatan Lavrov, bu sözün tutulmadığını ve NATO’nun Doğu Almanya’yı ve eski Sovyet cumhuriyetlerini içine alacak şekilde genişlediğini belirtti.
Lavrov, 1999’da İstanbul’da yapılan AGİT zirvesinde kabul edilen “güvenliğin bölünmezliği” ilkesine rağmen NATO’nun tam tersi yönde hareket ettiğini vurguladı.
Lavrov, “Özel askeri operasyonun başlamasından sonra, Devlet Başkanı Putin’in defalarca belirttiği gibi, bu karar, Kiev’deki yasa dışı darbeden on yıl sonra, diğer tüm girişimlerin başarısız olması nedeniyle alındı,” ifadelerini kullandı.
Lavrov, Ukrayna’daki savaşın Minsk Anlaşmaları’nın uygulanmaması nedeniyle çıktığını ve Batı’nın Ukrayna’yı silahlandırarak bu sürece katkıda bulunduğunu belirtti.
Bakan Lavrov, “Emmanuel Macron, Vladimir Putin’in Minsk Anlaşmalarını uygulamak istemediği yönünde bir yorum yapmaya çalışıyor. Bu çok komik bir bahisti,” diye konuştu.
Ukrayna’da barışın sağlanması için Rusya’nın şartlarına ilişkin bir soruya yanıt veren Lavrov, Rus dilinin ve kültürünün korunmasının önemine vurgu yaptı.
Dışişleri Bakanı, “Bu savaşın sona ermesi için gereken şey, Batı’nın Ukraynalılar aracılığıyla ve ordularının doğrudan katılımıyla bize karşı yürüttüğü bu savaşın sona ermesidir,” dedi.
“NATO birliklerinin Ukrayna topraklarında herhangi bir bayrak altında, herhangi bir sıfatla bulunması aynı tehdittir,” diyen Lavrov, Ukrayna’da barış gücü konuşlandırılmasına karşı olduklarını belirtti.
Dünyanın çok kutuplu bir düzene doğru ilerlediğini belirten Lavrov, “Çok kutupluluk, muhtemelen uzun bir süre boyunca gelişecek. Bu tarihi bir dönem ve benim görüşüme göre, büyüklükleri, ekonomik ağırlıkları, askeri güçleri, özellikle de nükleer güçleri nedeniyle süper güçlerden oluşabilir,” dedi.
Lavrov, Avrasya’da yeni bir güvenlik mimarisinin oluşabileceğini ve bu mimarinin tüm kıta ülkelerine açık olması gerektiğini ifade etti.
Bakan Lavrov, “Başkan Putin buna Büyük Avrasya Ortaklığı adını verdi. Kim bilir, belki yıllar sonra bu, kıtanın batı kısmına kapalı olmaması gereken bir güvenlik mimarisinin maddi temelini oluşturur,” değerlendirmesini yaptı.
Gazze’deki duruma ilişkin bir soru üzerine Lavrov, “Devlet Başkanı Putin, bu bölge hakkında her konuştuğunda, çözümün bir Filistin devleti ve İsrail için güvenilir bir güvenlik düzenlemesi olmadan imkansız olduğunu vurguluyor,” dedi.
İran’la ilgili bir soruya yanıt veren Lavrov, İran nükleer anlaşmasına geri dönülmesini desteklediklerini ve bu konuda bazı temasların olduğunu belirtti.
Bakan Lavrov, “Bazı göstergeler, Amerikalıların bu yeni anlaşmaya siyasi koşullar eşlik etmesini istediğini gösteriyor, ancak bunun işe yarayacağını sanmıyorum,” diye ekledi.
ABD’nin Rusya’yı Çin’e karşı kullanma stratejisine ilişkin bir soruya yanıt veren Lavrov, “Çin ile ilişkilerimiz hiç bu kadar iyi, bu kadar güvenilir, bu kadar uzun vadeli olmamıştı ve her iki ülke halkının desteğini almamıştı. Amerikalılar, Çin ile geliştirdiğimiz taahhütlerimize, yasal taahhütlerimize ve siyasi taahhütlerimize ihanet etmeyeceğimizi biliyorlar,” dedi.
Lavrov, ABD’nin bu konuda yanılgıya düştüğünü ve Rusya’nın Çin ile olan taahhütlerine ihanet etmeyeceğini de sözlerine ekledi.
Ukrayna-ABD görüşmelerinde ateşkes ve askeri yardım kararı