Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov pazartesi günü resmi bir ziyaret için Çin’e gelirken, uzmanlar Çin-Rusya kapsamlı stratejik ortaklığının ABD baskısına rağmen daha da güçleneceğini söyledi.
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin daveti üzerine Rus üst düzey diplomatın pazartesiden salıya kadar Çin’e resmi bir ziyarette bulunacağını duyurmuştu.
Mao pazartesi günü düzenlediği rutin basın toplantısında, Çin-Rusya diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 75. yıldönümü münasebetiyle iki tarafın ikili ilişkilerin geliştirilmesi, farklı alanlarda işbirliği ve ortak kaygı duyulan uluslararası meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunacağını ve tutumlarını koordine edeceğini söyledi.
Bu arada Lavrov’un Çin ziyareti, ABD Hazine Bakanı Yellen’ın ziyaretiyle çakışırken ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın olası ziyaretinden hemen önce gerçekleşti.
Rus üst düzey diplomat, ziyarette, Moskova’nın Pekin’e Ukrayna konusundaki tarafsız ve dengeli tutumunun yanı sıra krizin siyasi ve diplomatik yollarla çözümünde olumlu bir rol oynamaya istekli olmasından dolayı minnettar olduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Çinli mevkidaşı Wang Yi ile düzenlediği basın toplantısında, Rusya ve Çin’in Ukrayna konusunda Moskova’nın çıkarlarını göz ardı eden her türlü görüşmenin beyhude olduğu konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.
“Ukrayna kriziyle ilgili mevcut durumu ele aldık,” diyen Lavrov, “Biz ve Çinli meslektaşlarımız, [Ukrayna lideri Vladimir] Zelenskiy’nin sözde barış formülünü desteklerken Rusya’nın pozisyonunu görmezden gelen ve bu nedenle gerçeklikten kopuk olan tüm uluslararası toplantıların beyhude olduğu sonucunu destekledik” ifadelerini kullandı.
Lavrov, Moskova’nın Pekin’e Ukrayna konusundaki tarafsız ve dengeli tutumunun yanı sıra krizin siyasi ve diplomatik yollarla çözümünde olumlu bir rol oynamaya istekli olduğu için minnettar olduğunu söyledi.
Çin tarafından geçen yıl önerilen 12 maddelik Ukrayna barış girişimini de değerlendiren Rusya’nın en üst düzey diplomatı, “öncelikle Avrupa ve dünya genelinde bölünmez güvenliğin sağlanması bağlamında” Ukrayna ihtilafının ardındaki temel nedenlerin ele alınmasını öngören planı övdü.
Terörle mücadele
Çin Dış İlişkiler Üniversitesi profesörlerinden Li Haidong, terörle mücadele işbirliğinin de iki ülke arasındaki sıcak gündemlerden biri olduğunu söyledi.
Li’ye göre, kısa süre önce Moskova’da yaşanan terör saldırısı ve Pakistan’daki Çinli mühendislerin de saldırıya uğraması hem Çin hem de Rusya’nın terörizm konusunda ortak endişeleri paylaştığını gösteriyor.
Uzmanlar, Çin ve Rusya’nın Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (ŞİÖ) iki büyük gücü olduğunu ve özellikle bazı bölgelerde terör tehdidinin yeniden ortaya çıktığı bir dönemde, iki ülke ve diğer ŞİÖ üyeleri arasındaki terörle mücadele işbirliğinin bölgesel barış ve istikrar için önemli olduğunu belirtiyor. Diplomatik düzeydeki görüşmenin yanı sıra, iki ülkenin orduları, kolluk kuvvetleri ve istihbarat teşkilatları arasında da terörizmi hedef alan işbirliğinin teşvik edileceği düşünülüyor.