Fransa’da Ulusal Birlik (RN) lideri Marine Le Pen, kemer sıkma önlemleri içeren bütçe taslağının değiştirilmesi taleplerinin karşılanmaması halinde partisinin Başbakan Michel Barnier liderliğindeki hükümeti düşürmek için oy kullanacağı uyarısında bulundu.
Le Pen hem Barnier’in Ulusal Meclis’teki muhalefeti görmezden gelme yöntemlerini hem de elektrik faturaları, ilaçlar ve doktor randevuları gibi kalemlerdeki vergileri artıracak olan bütçe taslağının içeriğini eleştirdi.
Çarşamba günü RTL radyosuna verdiği demeçte, “Fransızların alım gücünün daha da azaltılmasını kabul etmeyeceğiz. Bu kırmızı bir çizgidir ve eğer aşılırsa, hiç sorun yaşamadan güvensizlik önergesi veririz,” dedi.
Le Pen’in sertleşen tonu, Barnier’in Fransa’nın zor durumdaki kamu maliyesini iyileştirme planları üzerine mecliste haftalarca süren sonuçsuz tartışmaların ardından geldi.
Muhalefet partileri, Barnier’in anayasadaki bir maddeye atfen “49.3” olarak bilinen yöntemi kullanarak, hükümetin milletvekillerini geçersiz kılıp bütçeyi istediği gibi yeniden yazmasından endişe ediyor. Fakat daha sonra bütçe güvensizlik oylamasına açılıyor. Bu oylama kaybedilirse bütçe reddedilecek ve Barnier hükümeti düşecek.
Barnier aralık ortasından itibaren 49.3’ü tetikleyebilir. Bütçe üzerindeki parlamento tartışmaları yasal olarak 70 gün sonra 21 Aralık’ta sona ermek zorunda.
Le Pen’in partisi, 124 sandalyeye sahip olduğu için herhangi bir güvensizlik oylaması üzerinde özel bir etkiye sahip, bu da onu tek büyük muhalefet partisi yapıyor. Solcu Yeni Halk Cephesi (NFP) daha önce bütçeye güvensizlik oyu vereceğini açıklamıştı.
Barnier’nin bütçe taslağı siyasi yelpazenin her kesiminden, hatta parlamentodaki destekçilerini oluşturması beklenen dört partiden bile eleştiri aldı.
Eylül ayında gündeme getirilen Barnier’in bütçe taslağı, Fransa’nın hem Brüksel’i hem de finans piyasalarını alarma geçiren genişleyen bütçe açıklarını daraltmaya çalışırken, 60 milyar avro değerinde harcama kesintisi ve şirketler ile zenginler üzerindeki vergi artışlarını içeriyor.
Barnier paketin üçte iki oranında harcama kesintisi ve üçte bir oranında vergi artışından oluşacağı sözünü vermişti. Fakat Macron’un partisinden bir milletvekili kısa bir süre önce nihai paketin çok az yapısal reformla birlikte yüzde 80 vergi artışı ve yüzde 20 kesinti şeklinde bile sonuçlanabileceğini öngördü.
Fransa halihazırda OECD’nin en yüksek vergilendirilen ülkelerinden biri.