AB liderlerinin Ortadoğu’daki çatışmaların ön plana çıktığı bir zirve için Brüksel’de bir araya gelirken, Slovakya ve Macaristan Ukrayna’ya askeri destek sağlanması konusunda AB’ye engel olabilir.
AB’nin mali ve askeri desteği Kiev için kritik fakat Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve yeni seçilen Slovak mevkidaşı Robert Fico, oybirliği gerektiren askeri yardımın sürdürülmesine karşı çıktılar.
Fico Perşembe günü AB zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada, Slovakya’yı nasıl etkileyebileceğine dair tam bir değerlendirme yapılmadan Ukrayna’ya yardım için alınacak yeni tedbirler ya da Rusya’ya karşı uygulanacak yaptırımlar lehinde oy kullanmayacağını söyledi.
Ukrayna’ya silah tedariki projelerinde yer alan üst düzey bir AB yetkilisi Financial Times’a (FT) verdiği demeçte, “Bu çok endişe verici bir gelişme ve dinamiği değiştiriyor. Bu gerçek bir sorun olabilir,” dedi.
AB’nin Ukrayna’ya sağladığı askeri destek ikili ilişkiler kapsamında veriliyor fakat üye devletler tarafından finanse edilen ve Brüksel tarafından yönetilen bir fon tarafından geri ödenebiliyor. Bu fonda yapılan son artış Ocak ayında gerçekleşti ve daha sonraki artış girişimleri Macaristan’ın vetosuyla engellendi.
Baltık liderleri AB’nin Ukrayna’ya verdiği desteğin azalması ihtimalinden duydukları endişeyi dile getirdi. Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nausėda, Macar lider Viktor Orbán’ın Putin ile görüşmesini ‘üzüntü verici’ olarak nitelendirdi. Gazetecilere verdiği demeçte, “Ukrayna topraklarında çok acımasız zulümler yapan bir rejimle flört etmeye başladığımızı görmek gerçekten garipten de öte,” diyen Nausėda, bunun sadece Ukrayna’ya değil diğer AB ortaklarına da ‘çok yanlış bir mesaj’ gönderdiğini sözlerine ekledi.
Orbán geçen hafta Pekin’de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumunda Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.
Estonya Başbakanı Kaja Kallas, bazı üye devletlerin Ukrayna için ortak mühimmat üretme konusunda çaba göstermemesinin ‘savunmayı yeterince ciddiye almadığımıza dair bir sinyal’ verme riski taşıdığını ileri sürdü. Ukrayna’nın savunma ihtiyaçlarının karşılanmasına atıfta bulunan Başbakan, “Bazılarının bunu yapamayacağımız ve hatta bunu yapmak istemediğimiz yönünde sinyaller vermesinden çok endişeliyim,” dedi.
Kallas, ‘Ukrayna’ya verdikleri sözleri yerine getirmek ve aynı zamanda kendi savunmalarını gerçekten güçlendirmek için daha hazır hale gelmek için adım atmak gerektiğini’ söyledi.