AVRUPA

Macron AB’nin eski Brexit müzakerecisi Barnier’i başbakan olarak atadı

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB’nin eski Brexit müzakerecisi Michel Barnier’i Fransa’nın bir sonraki başbakanı olarak atadı.

Élysée Sarayı perşembe günü yaptığı açıklamada Barnier’in “ülkeye ve Fransızlara hizmet edecek birleştirici bir hükümet kurmakla görevlendirildiğini” söyledi.

73 yaşındaki Barnier, Fransa’nın muhafazakâr partisi Les Républicains’in (LR) eski bir üyesi.

Önümüzdeki ay parlamentoda 2025 bütçe görüşmelerinin başlaması için son tarihin yaklaşması, özellikle Fransa’nın kamu maliyesinin kötü durumu göz önüne alındığında, uzun süredir yeni hükümetin kurulamadığı Fransa’da çıkmazın kurtulunması için aciliyeti artırdı.

LR’nin eski devlet adamlarından Barnier, adaylığı etrafındaki spekülasyonların artması ya da Élysée Sarayı ile yaptığı doğrudan görüşmeler hakkında yorum yapmayı reddetti.

Macron, Le Pen’in hoşuna gidecek bir başbakan seçti

Fakat görüşmelere aşina olan kişiler Financial Times’a yaptıkları açıklamada, Barnier’in çarşamba günü görevi almaya çok yaklaşan LR bölge başkanı Xavier Bertrand’dan daha uygun bir aday olarak ortaya çıktığını söyledi.

2022 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde LR’nin cumhurbaşkanı adayı olmak için yarışan fakat rakibi Valérie Pécresse’e kaybeden Bernier, bu kampanyada göç konusunda sert bir tavır takınarak AB üyesi olmayanların Fransa’ya gelişleri için üç ila beş yıllık bir moratoryum önermiş ve göçün “kontrolden çıktığını” iddia etmişti.

FT’ye göre Bernier’in bu tutumu onu Brüksel’de tanıyanları şaşırtmıştı ama Marine Le Pen’in partisi Ulusal Birlik’in (RN) ona daha sıcak bakmasını sağlayabilir.

Ulusal Birlik, Bernier’in meşruiyetini tanıdı

Le Pen, Bernier’in atanması üzerine X’ten bir açıklama yaparak başbakanı tanıdıklarını ilan etti.

Le Pen, “Cumhurbaşkanına da duyurduğumuz üzere, yeni hükümet başkanının Ulusal Meclis’e oy veren 11 milyon Fransıza saygı göstermesini, onlara ve fikirlerine saygı duymasını talep edeceğiz. Ortaya koyacağı projeye çok dikkat edeceğiz ve Fransız nüfusunun üçte birini temsil eden seçmenlerimizin isteklerinin duyulmasını ve bunlara saygı gösterilmesini sağlayacağız,” dedi.

RN Başkanı Jordan Bardella da partisinin Michel Barnier’in başbakan olarak aday gösterilmesini dikkate aldığını söyledi ve “Genel politika konuşmasını, bütçe kararlarını ve eylemlerini kanıtlara dayanarak değerlendireceğiz,” dedi.

Mélenchon: Bu hükümet Macron ve Le Pen’in hükümetidir

Seçimden birinci çıkan Yeni Halk Cephesi’ni (NFP) oluşturan partiler ise Macron’un kararına sert tepki gösterdi.

Boyun Eğmeyen Fransa’nın (LFI) lider Jean-Luc Mélenchon, Emmanuel Macron’un Michel Barnier’i başbakan olarak atama kararına tepki göstererek seçimlerin Fransız halkından “çalındığını” savundu.

LFI lideri, “Başbakan, Ulusal Birlik’in izni ve belki de önerisiyle atanmıştır. Bu pratikte Bay Macron ve Bayan Le Pen’in hükümetidir,” dedi.

Sosyalist Parti’den (PS) Olivier Faure de bugünkü kararla ilgili endişelerini dile getirdi.

Faure, “Dünyadaki tüm demokrasilerde, hükümeti kurmakla görevlendirilen koalisyon birinci parti olur. Asla seçimi kaybeden parti değil. Bu emsalin yaratılması kurumların kendileri için dramatik ve tehlikeli olacaktır,” diye yazdı.

Yeşiller: Macron RN’yi LFI’dan daha kabul edilebilir buluyor

PS milletvekili Arthur Delaporte da Emmanuel Macron’un “büyük bir hata yaptığını”, “Cumhuriyetçi cephe tarafından” seçilen Fransız liderin “RN ve aşırı sağın şantajlarına boyun eğdiğini” söyledi.

Fransız Yeşiller Partisi’den Marine Tondelier de Macron’un kararını eleştirdi.

Bir başka Yeşiller milletvekili Sandrine Rousseau da, “Barnier’in atanması mümkün çünkü Macron RN’yi LFI’dan daha kabul edilebilir buluyor,” dedi.

LFI milletvekili Rodrigo Arenas daha da ileri giderek Michel Barnier’in Matignon Köşkü’ne gelişinin “Marine Le Pen’in iktidarı ele geçirdiğinin” bir işareti olduğunu söyledi .

Çok Okunanlar

Exit mobile version