DİPLOMASİ

Macron ve Scholz’dan ortak çağrı: Avrupa’nın egemenliğini güçlendirelim

Yayınlanma

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya gezisinin son durağında Alman Şansölyesi Olaf Scholz ile görüşürken, ikili Financial Times’ta (FT) “Avrupa’nın egemenliğini güçlendirme” çağrısı yaptı.

Avrupa’nın kendi “Zeitenwende”sini (Almanca “dönüm noktası”) yaşadığını öne süren Macron ve Scholz, “Avrupa’daki yaşam biçimimizi ve dünyadaki rolümüzü üzerine inşa ettiğimiz temelleri hafife alamayız. Avrupa’mız ölümlüdür ve bu zorluğun üstesinden gelmeliyiz,” diye yazdı.

Avrupa Yeşil Mutabakatı ve “dijital geçiş”i başarıya ulaştırmanın, bu zorluklara yanıt vermenin merkezinde yer aldığını kaydeden Alman ve Fransız liderler, bu amaçla Fransa ve Almanya’nın AB’nin gelecek dönemi için rekabetçiliğe yönelik yeni bir ivme önerdiğini vurguladılar.

“Avrupa, dünya çapında güçlü bir sanayi ve teknoloji lideri olarak gelişmeli ve AB’yi ilk iklim nötr kıta yapma hedefimizi hayata geçirmelidir,” diyen ikili, geleceğin pazarlarını, endüstrilerini ve istihdamını geliştirmek için yeşil ve dijital geçişlerin potansiyelini kullanabileceklerine dikkat çekti.

Daha fazla tek pazar, daha az bürokrasi

Bunun için “daha fazla inovasyon, daha fazla tek pazar, daha fazla yatırım, daha eşit bir oyun alanı ve daha az bürokrasi” çağrısı yapan liderler, AB’nin egemenliğini güçlendirmeyi ve kritik bağımlılıklarını azaltmayı savunacaklarını ilan ettiler.

İddialı bir sanayi politikası ile yapay zeka, kuantum teknolojileri, uzay, 5G/6G, biyoteknolojiler, net sıfır teknolojileri, mobilite ve kimyasallar gibi “geleceğin kilit teknolojilerinin” geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayabileceklerini öne süren Macron ve Scholz, bunu yaparken, “Avrupa menkul kıymetleştirme piyasasını yeniden başlatmamız, AB genelinde sermaye piyasalarının denetiminin yakınsamasını ve etkinliğini arttırmamız, kurumsal iflas çerçevelerinin ve vergi hukukunun ilgili yönlerini uyumlaştırmamız, düzenleyici çerçeveyi basitleştirmemiz ve herkes için basit ve etkili bir sınır ötesi yatırım ve tasarruf ürünü geliştirmemiz gerekecektir,” dedi.

Özel ve kamu yatırımlarının el ele gitmesi gerektiğini düşünen Paris ve Berlin, AB bütçesininin geleceğe uygun hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Macron’dan Dresden’de ‘Avrupa malı satın alma’ çağrısı

Macron, Dresden’de yaptığı konuşmada, AB’nin ABD ve Çin’in artan rekabeti karşısında naif davranmayı bırakması gerektiğini söyledi ve savunma gibi kilit sektörlerde “Avrupalı satın al” stratejisi çağrılarını yineledi.

Ayrıca AB kamu finansmanının iki katına çıkarılması çağrısında bulunan Macron, mevcut neslin güvenlik, iklim geçişi, yapay zeka ve diğer zorlukların üstesinden gelmek için benzeri görülmemiş bir “yatırım duvarı” ile karşı karşıya olduğunu sözlerine ekledi.

Macron, Almanya’ya gerçekleştirdiği devlet ziyaretinin ikinci gününde yaptığı konuşmada, “Avrupa, Avrupa tercihi ve kuralları olmaksızın dünyanın geri kalanına açık olduğumuz son yerdir. Çin’e gidin, ABD’ye gidin! Ticareti geliştirmek istiyoruz ama ulusal tercihler var,” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı, AB’nin savunma ve uzay gibi sektörlerde bir “Avrupa tercihine” ihtiyacı olduğunu ve bir “Avrupalı satın al” stratejisi oluşturması gerektiğini, bunun yanı sıra karşılıklı hükümler ve adil rekabet oluşturan ticaret kurallarına sahip olması gerektiğini söyledi.

Macron sözlerini, “Avrupa bütçemizi ya bütçenin büyüklüğü, ya ortak borçlanma stratejileri ya da mevcut araçlar yoluyla iki katına çıkaralım. Birlikte Avrupa’mıza iki kat daha fazla kamu yatırımı yapalım,” diye sürdürdü.

Alman-Fransız işbirliğinin önemine vurgu

Emmanuel Macron, iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek ve yaklaşan Avrupa seçimlerinde “milliyetçiliğe karşı demokrasi”yi savunmanın önemini vurgulamak üzere 24 yıl sonra bir Fransa Cumhurbaşkanı tarafından Almanya’ya yapılan ilk devlet ziyaretine çıkmıştı.

Macron pazar günü ziyaretinin başında, “Fransız-Alman ilişkileri Avrupa için vazgeçilmez ve önemlidir,” dedi. Macron, sıklıkla “Avrupa’nın motoru” olarak tanımlanan bu ilişkinin “teklemeye başladığı” yönündeki iddiaları reddetti.

Macron Berlin’e iner inmez Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmek ve demokrasi temalı bir festivale katılmak üzere hareket etti.

Macron’u karşılayan Steinmeier, Fransız mevkidaşının ziyaretini “Fransız-Alman dostluğunun derinliğinin kanıtı” olarak nitelendirdi. Steinmeier, Berlin ve Paris’in zaman zaman farklı politikalara sahip olsalar da her zaman “sonunda bir anlaşmaya vardıklarını” söyledi.

“Sağa” karşı ortak mücadele

Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Haziran ayında yapılacak Avrupa seçimlerinin önemini vurguladı ve Avrupa Birliği’ni “demokrasi ve ortak değerlerin savunucusu” olarak nitelendirdi.

İki AB ülkesinde “otoriterliğe karşı giderek artan bir hayranlık” konusunda uyarıda bulunan Macron, “[Demokrasiyi korumanın] bir mücadele olduğunu çok sık unutuyoruz,” dedi.

Son yıllarda Avrupa’da milliyetçiler iktidarda olsaydı, “tarihin aynı olmayacağını” savunan Macron, koronavirüs pandemisi ya da Ukrayna savaşına ilişkin kararlara işaret etti.

Almanya Cumhurbaşkanı da hakların “gökten zembille inmediğine” dikkat çekerek bunlar için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Çok Okunanlar

Exit mobile version