DİPLOMASİ

Mali, Rusya ile ortak lityum üretimine hazırlanıyor

Yayınlanma

Mali Ekonomi ve Maliye Bakanı Alousseni Sanou, Moskova’da yaptığı açıklamada, ülkesinin Rusya ile ortak lityum yataklarını geliştirme ve bu kaynakları ülke içinde işleme planları olduğunu duyurdu.

Sanou, bu alanda stratejik bir ortaklık kurmak için Mali yetkililerinin Rusya’ya başvuruda bulunduğunu belirtti.

Reuters ajansının aktardığına göre Rusya Enerji Haftası’nda konuşan Sanou, Mali’nin, Rusya ile iş birliği yaparak lityum madenciliğine başlamayı ve 7 ila 8 yıl içinde pil üretim seviyesine ulaşmayı hedeflediğini ifade etti. Ancak, projede yer alacak Rus ortağın ya da lityum yatağının ismini paylaşmadı.

Şu anda Rusya lityum üretmiyor, ancak 17 lityum yatağından oluşan geniş bir hammadde tabanına sahip olmasına rağmen, pil üretiminde gerekli olan lityumu ithal ediyor.

2022 yılında Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Arjantin ve Şili’den lityum tedarikinin reddedilmesinin ardından, Rusya’nın Bolivya ve Çin’den yapılan ithalata bağımlı hale geldiğini ve bu durumun lityum kıtlığı riski doğurduğunu açıklamıştı.

Rusya’nın ilk büyük lityum projesi, devlet kuruluşu Rosatom ile madencilik ve metalürji devi Norilsk Nikel tarafından yürütülüyor ve 2030 yılı itibarıyla Kolmozerskoye lityum yatağında üretime başlanması planlanıyor. Ortaklar, bu projeyi hızlandırmak için görüşmeler yapıyor.

Kolmozerskoye yatağından elde edilecek hammaddelerin, Rosatom’un Moskova’daki tesisinde ve Kaliningrad’da inşa edilmekte olan bir gigafactory’de katot malzemeleri, lityum-iyon hücreler ve piller üretiminde kullanılacağı belirtiliyor.

Rosatom, geçtiğimiz yıl Bolivya’da bir lityum projesine dahil olmuş ve bu, şirketin bu alandaki ilk uluslararası projesi olmuştu. Şirket, lityum karbonat madenciliği ve üretimi için bir sanayi kompleksi inşasına 600 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor.

Ayrıca, 2023 yılında Rosatom, Mali ile jeolojik keşif, madencilik ve nükleer enerjinin barışçıl kullanımı konusunda iş birliği yaptığını duyurdu. Rusya, Mali’de düşük kapasiteli bir nükleer enerji santralinin inşasını da gündeme getirdi.

Nijer’deki darbenin Fransız Somaïr şirketi ile ne ilgisi var?

Çok Okunanlar

Exit mobile version