Almanya için Alternatif’in (AfD) Mannheim’daki yerel seçimlerde aday gösterdiği bir kişi salı akşamı geç saatlerde bıçaklı saldırıya uğradı.
dpa haber ajansının edindiği bilgiye göre siyasetçi yaralandı ve saldırgan gözaltına alındı.
AfD ilçe derneğine göre olay pazar meydanı yakınlarında meydana geldi. AfD adayının afişini yırtan bir kişiyi görüp müdahale ettiğinde, şahıs tarafından saldırıya uğradığı ve bıçakla yaralandığı açıklandı.
AfD’li siyasetçinin hâlâ hastanede olduğu fakat sadece basit kesikler aldığı belirtildi.
AfD, “aşırı solcular” tarafından gerçekleştirilen bir saldırıdan söz etti ancak bu bilgi henüz resmi olarak teyit edilemedi. AfD eyalet başkanı Markus Frohnmaier, “Şok olduk ve dehşete düştük,” dedi.
AfD’ye göre olaya toplam üç kişi karıştı, ikisi kaçmayı başardı.
Geçtiğimiz cuma günü Mannheim’da (Baden-Württemberg eyaleti) ölümcül bir bıçaklı saldırı meydana gelmişti. 25 yaşındaki bir Afgan, İslam dinine yönelik eleştirel tutumuyla bilinen Pax Europa (BPE) hareketi tarafından şehir merkezinde düzenlenen bir etkinlikte birkaç kişiye saldırdı.
Bir polis memuru ciddi şekilde bıçaklandı ve daha sonra hastanede yaşamını yitirdi.
Almanya’da göç siyaseti tartışması
Mannheim kentindeki saldırı, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde Almanya’nın göç siyaseti konusunda yeni bir tartışma başlattı.
DW Türkçe’nin haberine göre saldırı sonrasındaki açıklamalarında hükümetin daha sert bir iltica ve sınır politikası izlemesi gerektiğini savunan AfD, Afganistan’dan göçün sonlandırılmasını ve sınır dışı uygulamasının mümkün olmasını talep etti.
AfD Eş Başkanı Tino Chrupalla, sadece suç işleyenlerin değil diğer göçmenlerin de Afganistan ve Suriye’ye geri gönderilmesini istedi.
SPD’li İçişleri Bakanı Nancy Faeser da Mannheim’daki saldırı sonrasında ağır suçlar işleyenlerin Afganistan’a sınır dışı edilebilmesi konusunu “mümkün olduğunca hızlı” bir şekilde açıklığa kavuşturmak istediğini söyledi.
Federal Meclis FDP Grup Başkanı Christian Dürr ise Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “İslamcı olarak dikkat çeken kişiler, bugüne kadar sınır dışı edilmesi mümkün olmayan ülkelere de gönderilebilmeli, örneğin Afganistan’a,” dedi.
Koalisyon ortakları SDP ve FDP aynı görüşü paylaşsa da Yeşillerin Afganistan’a sınır dışı uygulamasına sıcak bakmaması trafik lambası koalisyonu içinde olası yeni bir tartışma olarak değerlendiriyor.