AVRUPA

Meloni’den yeni ‘sermaye yasası’ hazırlığı

Yayınlanma

İtalya’da Giorgia Meloni hükümeti, borsaya erişimi kolaylaştırmak ve uzun vadeli yatırım yapan hissedarları ödüllendirmek için ‘DDL Capitali’ veya sermaye yasası adı verilen tasarıyı önümüzdeki birkaç hafta içinde parlamentoya getirmeyi hedefliyor.

Önlemlerin İtalyan ekonomisini canlandırması ve yerel şirketlerin rakip AB bölgelerine, özellikle de Hollanda’ya kaçmasını engellemesi bekleniyor. Ayrıca, yasa ile şirketlere, hükümetin önümüzdeki üç yıl içinde 20 milyar avro getirmesi planlanan özelleştirme programına da doğrudan fayda getirmek hedefleniyor.

Bununla birlikte Financial Times’a (FT) göre bazı şirketler ve hissedarlar arasında, mevzuatın İtalya’daki yatırımları serbestleştirmek ve artırmak yerine tam tersini yapabileceği konusunda şüphe yayılıyor. FT’ye göre son anda yapılan değişiklikler, tasarıya, Meloni’nin müttefiklerinin çıkarlarına hizmet eden ve potansiyel olarak uluslararası yatırımları caydıran korumacı bir eğilim verdi.

En çarpıcı değişiklikler arasında, hisseleri 10 yıl veya daha uzun süre elde tutmak için aşırı bir teşvik düzenleyecek ve bu tür yatırımcılara kısa vadeli hissedarlardan 10 kat daha fazla oy hakkı verecek bir kural yer alıyor.

Hüküm teorik olarak herhangi bir yatırımcı için geçerli olsa da, FT’ye göre aslında belirli İtalyan hissedar türlerini destekliyor. Bu hissedarlar, tipik olarak şirketlerin kontrolünü elinde tutmaya çalışan aile destekli kuruluşların yanı sıra İtalya bankalarının uzun vadeli ama çoğunlukla politize edilmiş hissedarları olan yerel fondazione türleri.

Ekstra oy gücünden elde edilen faydanın, hissedarlara bir şirketin yönetim kurulu üyelerinin atanması konusunda daha fazla söz hakkı veren yeni yasadaki bir başka önemli hüküm aracılığıyla kullanılması bekleniyor. Fakat FT’ye göre yönetici atamaları için dolambaçlı yeni mekanizmalar, zaten tuhaf bir kurumsal yönetim rejimini potansiyel olarak işe yaramaz hale getirecek.

Değiştirilen tasarıdan en bariz şekilde yararlanan kişi, İtalya’nın en güçlü finansal hizmetler gruplarından ikisi olan Generali ve Mediobanca’nın önemli bir hissedarı olan inşaat ve medya baronu milyarder Francesco Gaetano Caltagirone. O ve müttefikleri, her iki şirkette de yeni kurullar dayatma girişimlerinde engellenmişti. Caltagirone aynı zamanda Meloni hükümeti için de önemli bir müttefik: Hükümet desteğinin güçlü olduğu bölgelerde etkili gazetelere sahip.

Çok Okunanlar

Exit mobile version