Avrupa
Merz, Avrupa’nın en güçlü ordusunu kurma sözü verdi

Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, göreve geldikten sonra parlamentoda yaptığı ilk konuşmada, Alman ordusunu Avrupa’nın en güçlü ordusu haline getirmek için “gerekli tüm mali kaynakları sağlayacağını” taahhüt etti.
Merz, Federal Meclis’te (Bundestag) yaptığı konuşmada, “Güç, saldırganlığı caydırır, zayıflık saldırganlığı davet eder,” dedi.
Şansölye, “Rusya’dan gelen tehditlerin arttığı” iddiasıyla, Almanya’nın kıtanın savunmasında daha fazla sorumluluk alması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Merz, “Federal hükümet, Alman Silahlı Kuvvetlerinin konvansiyonel anlamda Avrupa’nın en güçlü ordusu haline gelmesi için gerekli tüm mali kaynakları sağlayacak,” dedi.
Merz’in siyah-kırmızı (CDU-SPD) koalisyon hükümeti, yıllarca süren yetersiz yatırımların ardından ordusunu güçlendirmek için göreve gelmeden önce ülkenin katı borç kurallarının reformunu kabul etmişti.
Bu adım, savunma harcamalarının GSYİH’nin %1’ini aşan kısmını Almanya’nın uzun süredir uygulanan anayasal bütçe açığı sınırlaması olan borç freninden muaf tutuyor.
Borç freni, Almanya’nın önceki hükümetinin ülkenin güvenliğini güçlendirme ve NATO’nun GSYİH’nin %2’sini savunmaya ayırma hedefine ulaşma çabalarını defalarca sekteye uğratmıştı.
Savunma Bakanı Pistorius’tan ‘zorunlu askerlik’ çıkışı
Öte yandan para tek başına yeterli olmayacak. Savunma Bakanı Boris Pistorius, Merz’in konuşmasından birkaç saat sonra Bundestag’da yaptığı konuşmada, Almanya’nın “silahlı kuvvetlerinin yapması gerekenler için hâlâ yeterli personele sahip olmadığını” söyledi.
Alman asker sayısının 2031 yılına kadar 203.000’e çıkması planlanıyor. Fakat, Alman silahlı kuvvetler ombudsmanının yıllık raporuna göre, geçen yılın sonunda bu sayı 181.000 civarında kalarak durgun seyretti.
Pistorius, yeni hükümetin askerlik hizmetinin cazibesini artırmayı ve yeni bir gönüllü askerlik hizmeti modeli ile yedek güçleri büyütmeyi hedeflediğini belirtti.
Bununla birlikte Pistorius, gerekirse, yeterli gönüllü bulamazlarsa, Almanya’nın zorunlu askerlik hizmetine geri dönebileceğini söyledi.
Almanya, zorunlu askerlik hizmetini 2011 yılında askıya almıştı, ama askere alma ile ilgili yasal hükümler hâlâ yürürlükte.
Pistorius, gençlerin askere gitmeye istekli olduğu konusunda ihtiyatlı bir iyimserlik gösterdi. Orduda geçen yıl başvuru sayısında belirgin bir artış görüldüğünü ve ilk çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre işe alımların %20’’den fazla arttığını söyledi.
Almanya’nın yeni askeri hizmet sistemi, İsveç’teki sistemi örnek alıyor. Genç Almanlar, askerlik yapma isteği ve yeteneği hakkında bir anket doldurmaları istenecek ve potansiyel adaylar, verdikleri cevaplara göre değerlendirilecek.