Amerika
Microsoft’tan Amazon’u ağaçlandırma karşılığında karbon kredisi anlaşması

Microsoft, yüz milyonlarca dolar değerinde karbon kredisi karşılığında Brezilya’nın Amazon ve Atlantik ormanlarının bir bölümünü restore etmek için ödeme yapacak ve “doğaya dayalı çözümlerin” sera gazı emisyonlarındaki yapay zeka kaynaklı artışı dengeleyebileceğini iddia eden en son Büyük Teknoloji oyuncusu olacak.
Şirket Financial Times’a (FT) yaptığı açıklamada, tarım ve hayvancılık arazilerini satın alan Brezilyalı bir startup olan Re.green’den 25 yıl boyunca 3,5 milyon kredi satın almak için bir anlaşma imzaladığını söyledi.
Microsoft, karbon kredileri ve kereste satışları yoluyla finanse edilen projelerde yerli ağaç türleri dikerek araziyi eski haline getiriyor. Her iki şirket de anlaşma için bir değer açıklamadı, fakat son piyasa analizleri anlaşmanın yaklaşık 200 milyon dolar değerinde olabileceğini gösteriyor.
Microsoft’un son dönemde yaptığı anlaşmalar onu küresel çapta doğaya dayalı karbon temizlemenin en büyük alıcılarından biri haline getirdi.
Anlaşma, Microsoft, Google ve Amazon gibi grupların, üretken yapay zekanın büyümesinden kaynaklanan büyük taleple başa çıkmak için veri merkezlerine yoğun yatırım yapmasıyla gerçekleşti.
Bu yatırımlar enerji kullanımlarında artışa yol açıyor ve yatırımcılara verdikleri emisyonları azaltma sözlerini zorlaştırıyor.
Başkan Donald Trump’ın yeni yönetimi, veri merkezlerinin enerji taleplerini karşılamada karşılaştıkları zorlukları gerekçe göstererek, iklim değişikliğini engellemeyi bir öncelik olmaktan çıkardı ve bunun yerine ABD’de fosil yakıt üretimini artırmak için bir “enerji acil durumu” ilan etti.
Fakat Re.green’in CEO’su Thiago Picolo, ABD merkezli teknoloji şirketlerinin, gelecek on yıllarda kredi satın alma anlaşmaları yoluyla doğa restorasyon projelerine bağlı karbon kredilerinin şimdilik “en büyük alıcıları” olduğunu söyledi.
Giderek artan enerji yoğunluğuna sahip veri merkezleri hâlâ petrol, kömür ve gazın yakıt olarak kullanıldığı şebekelerden elektrik alıyor. Bu da yeşil taahhütlerini yerine getirmek isteyen teknoloji şirketlerinin bir ton sera gazını ortadan kaldıran ya da azaltan krediler satın alması anlamına geliyor.
Teknoloji grupları ayrıca yurt içinde ya da yurt dışında rüzgar ya da güneş enerjisi yatırımlarını temsil eden yenilenebilir enerji kredileri de satın alıyor.
Amazon, Google ve Microsoft ayrıca nükleer enerjiye de yatırım yapıyor.
Microsoft’un 2023’teki karbon ayak izi 17 milyon tondan fazla CO₂ ve diğer sera gazlarıydı ve 2020’deki yaklaşık 12 milyon tona kıyasla yüzde 40 artış gösterdi.
Şirket bu rakama, enerji kullanımından kaynaklanan bazı emisyonları iptal etmek için yenilenebilir enerji yatırımlarını ve kredilerini kullandıktan sonra ulaştı.
Şirket, emisyonları azaltarak ve karbon giderme kredilerine yatırım yaparak on yılın sonuna kadar “karbon negatif” olmak istiyor.
Microsoft son yıllarda teknoloji şirketlerinin CO₂’yi yüzlerce ya da binlerce yıl boyunca yeraltında depolayan teknolojilere odaklanmasına öncülük etmiş ve geçen yıl ABD’li petrol üreticisi Occidental ile bu tür 500.000 kredi satın almak için bir anlaşma imzalamıştı.
Bu teknolojilerin, toplumlara ve ekosistemlere fayda sağlayan ancak iklim değişikliği yoğunlaştıkça hızlanacak olan yangınlara ve kuraklıklara karşı savunmasız olan ağaçlardan daha uzun süre CO₂ depolaması muhtemeldir.
Bununla birlikte, teknolojiye dayalı uzaklaştırmalar ton başına yüzlerce dolar ile daha pahalı ve sektörün ölçeklendirilmesi yavaş olageldi.
Karbon silme kredilerinin başlıca alıcıları, teknoloji temelli silmelerden daha ucuz olan doğa temelli kredileri araştırıyor. Google, Meta, Microsoft ve Salesforce geçen yıl on yılın sonuna kadar bunlardan 20 milyon ton satın almayı planladıklarını açıkladı.
Küresel karbon kredileri piyasası, her bir ton CO₂’nin nasıl doğrulanacağı da dahil olmak üzere skandallarla kuşatılmış durumda.
Microsoft ve Re.green geçtiğimiz Mayıs ayında 3 milyon kredi için benzer bir anlaşmaya varmıştı. Microsoft da geçen yıl BTG Pactual Timberland Investment Group’tan 8 milyon kredi satın alacağını açıklamıştı.
Karbon projelerinin haritalanmasına yardımcı olan iklim teknolojisi start’up’ı Pachama, 2023 için çıkarılan bu tür bir kredinin ton başına 82 dolara kadar mal olabileceğini tahmin ediyor.
MSCI Carbon Markets, bazı doğa restorasyon kredilerinin geçen yıl ton başına 20 dolara satıldığını ve fiyatların önümüzdeki yıllarda potansiyel olarak yükseleceğini söyledi.
Karbon siciline yakın bir kişi, Microsoft’un alıcılar arasında “başı çektiğini” ve son anlaşmalarda yüksek kaliteli doğaya dayalı uzaklaştırmalar için ton başına 50 dolardan fazla ödeme yaptığını, bunun da piyasadaki diğerlerinden önemli ölçüde daha fazla olduğunu söyledi.