AMERİKA

Milei’den ‘Kongre’yi baypas’ sinyali

Yayınlanma

Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, Financial Times’a (FT) konuştu. Geçen hafta IMF Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüşen Milei, yoksulluktan kurtulmanın yolunun ‘kapitalizm, tasarruf ve sıkı çalışma’ olduğunu savundu.

Milei, ekonomik reformlarını engelleyen Kongre’yi baypas etmeye ve radikal kemer sıkma planını uygulamak için kararnamelere ve diğer yürütme yetkilerine güvendiğine işaret etti.

‘Sadece Arjantin’de değil, dünyada bile benzeri olmayan’ çok sert bir mali düzenlemeyle beklenenden daha hızlı ilerleme kaydettiğini ileri süren Milei, sıradan Arjantinlilerin kemer sıkma politikalarına karşı ayaklanma ihtimalinin ‘sıfır’ olduğunu savundu. Arjantin’in gitgide artan yoksullarına seslenen Arjantinli lider, “Yoksulluktan sihirle kurtulamazsınız. Yoksulluktan kapitalizmle, tasarrufla ve çok çalışarak kurtulursunuz,” dedi.

Hiperenflasyondan kaçındıklarını öne süren ‘liberteryen’ lider, “Amacımız enflasyonu düşürmeye devam etmek. . . [ve] [merkez bankasının bilançosunu] temizlemeyi bitirmek. Merkez bankası temizlendikten sonra, döviz kontrollerini kaldırmayı planlıyoruz. . . IMF, bunu yıl ortasına kadar yapabileceğimizi tahmin ediyor,” dedi.

Arjantin’de enflasyon aralık ayındaki yüzde 25,5’ten ocakta yüzde 20,6’ya düşmüştü.

IMF Başkanı Georgieva’dan Arjantin lideri Milei’ye övgü

Ara seçimlerden başarıyla çıkacağına emin

Milei, reform gündeminin büyük bir bölümünü devam ettirmek için uzun süre beklemeyeceğini ve bunu Kongre olmadan yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Arjantinli lider, “Yasaların uygulanmasını ve yapacağımız her şeyi değiştirerek … kararnamelerle yapabileceğimiz başka reformlar da var,” dedi.

Milei, önerdiği 1.000 reform önleminin yaklaşık üçte birinin, kongrenin her iki kanadı da reddetmek için oy kullanmadıkça yürürlükte kalacak bir acil durum kararnamesine dahil edildiğine dikkat çekti.

Kongrenin mevcut yapısı ile reformları geçirmenin zor olduğunu kabul eden Milei, politikacıların ‘ayrıcalıklarını korumak için Arjantinlilerin çıkarlarına zarar vermekte’ sorun görmediğini ileri sürdü.

‘Uzun vadede kongreye ihtiyaç olduğunu’ kabul eden Milei, bununla birlikte Arjantin’in tarihsel olarak düşük yatırım seviyelerinin, iş dünyasının kısa vadede ‘yalnızca küçük sermaye harcamalarıyla büyük getiriler elde edebileceği’ anlamına geldiği konusunda ısrar etti.

FT’ye göre, artan yoksulluk seviyelerine ve ülkenin güçlü ‘Peronist’ işçi hareketinin muhalefetine rağmen, Milei, popülaritesinin ve seçimlerden önce Arjantinliler nezdinde acı verici ekonomik değişim ihtiyacı konusundaki açık sözlülüğünün onu yukarıya taşıyacağından emin.

“Bu hükümeti en iyi temsil eden kelime umuttur,” diyen Milei, anketlerin Arjantinlilerin artan bir oranının ekonominin altı ay içinde daha iyi görüneceğine inandığını gösterdiğini iddia etti.

Küresel iş dünyası seçkinlerinin Milei sevdası

‘Dış mihrak’ iddiası: Küba ve Venezuela’yı suçladı

Başkan, 2019’da eşitsizlik ve yetersiz kamu hizmetleri konusundaki protestoların ayaklanmaya dönüştüğü ve ülkeyi aylarca felç ettiği Şili’yi vuran türden yaygın huzursuzluktan korkmadığını söyledi.

Milei, “Siyasi güdümlü bir olay olmadıkça veya yabancı casusları içermedikçe, toplumsal bir ayaklanma ihtimali sıfırdır,” iddiasında bulundu.

Milei, Venezuela ve Küba’dan aktivistlerin fotoğrafçı kılığında son protestolara katıldığını iddia etti ve “Solcu hükümetler, kendileri gibi olmayanları sabote etmeye çalışmak için birlikte çalışırlar,” diye konuştu.

ABD, İsrail ve Ukrayna ile ittifak Arjantin dış siyasetinin temeli

Milei, ABD, bu ayın başlarında ziyaret ettiği İsrail ve Rus yapımı iki askeri helikopter bağışladığı Ukrayna da dahil olmak üzere ‘özgürlüğü savunan ülkelerle’ ittifaklara öncelik veriyor.

Milei, bu yıl içinde Ukrayna için bir ‘Latin Amerika destek zirvesine’ ev sahipliği yapmayı planladığını ve bunun Brezilya Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva ve Meksika Başkanı Andrés Manuel López Obrador gibi diğer bölgesel liderlerle keskin bir farka işaret ettiğini söyledi.

Milei ve dünya: Maia Colodenco ile Arjantin’in dış politikası üzerine

Biden’a karşı Trump’ı destekliyor

Geçen cuma başkan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı Buenos Aires’te ağırladı, fakat ertesi gün, muhafazakâr bir siyasi konferansa hitap etmek için Maryland’e uçtu ve Başkan Joe Biden’ın 2024 seçimlerindeki rakibi Donald Trump’ı sahne arkasında kucakladı.

Milei, her iki liderin danışmanları tarafından paylaşılan bir görüşme videosunda Trump’a, “Umarım bir dahaki sefere [buluştuğumuzda] başkan olursunuz,” derken görüldü.

Milei, “İkili bir görüşme [veya] önceden tasarlanmış bir durum değildi, iki arkadaşın buluşması gibiydi. Benim hizalandığım yer, Demokratların veya Cumhuriyetçiler iktidarından, kendi tercihlerimden bağımsız, Amerika Birleşik Devletleri,” diyerek açık konuştu.

Milei İsrail’de: Ağlama Duvarı’nda gözyaşlarına boğuldu

‘Keynesçi zırvalara’ karşı Avusturya Okulu

Siyasete girmeden önce profesyonel bir iktisatçı olan Milei, Avusturya ekonomi okulundan serbest piyasa düşünürlerinin kendisini en fazla etkileyenler arasında olduğunu söyledi ve daha fazla devlet müdahalesini destekleyen ‘Keynesyen zırva’ olarak adlandırdığı şeyi reddetti.

İdeolojik çıpalarından emin olan başkan, iktisadi şok terapisinin riskli olduğu fikrini kabul etmedi.

Milei sözlerini, “Ders kitaplarının tam olarak yapmam gerektiğini söylediği şeyi yaparken neden riskli olsun ki?” diye bitirdi.

Avusturya Okulu’nun en önemli temsilcileri arasında Eugen Böhm-Bawerk ve Friedrich August Hayek gibi isimler yer alıyor.

Çok Okunanlar

Exit mobile version