DİPLOMASİ

Mısır uzay endüstrisi için Çin’den uydu teslim aldı

Yayınlanma

Kendisini kıtanın uzay endüstrisi güç merkezi olarak konumlandırmaya çalışan Kuzey Afrika ülkesi Mısır, Çin’in yardımıyla artık uyduları bir araya getirme, entegre etme ve test etme kapasitesine sahip.

Mısır, MisrSat-2 uydu projesi için Çin tarafından finanse edilen iki prototipi 25 Haziran’da teslim aldı.

Uydular, Mısır Uzay Ajansı’nda, yine Çin tarafından finanse edilen bir merkezde toplanacak ve test edilecek. Çin, proje için 74 milyon ABD Doları, kurulacak uydu montaj, entegrasyon ve test merkezi için ise 68 milyon ABD Doları hibe sağladı.

Geçtiğimiz üç ay boyunca, Mısır ve Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknoloji Kurumu’ndan mühendisler, üç MisrSat-2 uydu modeli – iki prototip ve bir uçuş modeli – üzerinde testler yürütüyorlardı.

Çin’in Mısır Büyükelçisi Liao Liqiang, Mısır’ın uyduları monte edebilen, entegre edebilen ve test edebilen ilk Afrika ülkesi olacağını söyledi.

Liao, hibeyi takdim etmek için düzenlenen törende, “Mısır, Çin’in Çin dışında uydu işbirliği projesini devrettiği ilk ülke ve Çin’in Çin dışında uydunun büyük ölçekli deneme operasyonunu tamamlamak için işbirliği yaptığı ilk ülke” dedi.

Büyükelçi, Pekin’in uzayda işbirliğini ilerletmek ve iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklığı derinleştirmeye devam etmek için Mısır ile çalışmaya istekli olduğunu vurguladı.

Mısır Uluslararası İşbirliği Bakanı Rania al-Mashat, desteği için Çin’e teşekkür etti. Yeni uydu merkezinin araştırma, geliştirme, ölçüm ve izleme için büyük bir destek olacağını kaydetti ve şunları ekledi: “Gelişmiş cihazlar ve etkili teknoloji, Mısır için bu alanda Afrika ile işbirliği için bir kapı açması açısından önemlidir.”

Uydunun Ekim ayında Çin’den fırlatılması bekleniyor.

Afrika’da uzay yarışı

Çin, Mısır’ın yanı sıra  13 Afrika ülkesiyle uzay teknolojisi, eğitim ve yer altyapısını kapsayan ikili anlaşmalar imzaladı.

Senegal, Dakar’da düzenlenen 2021 Çin-Afrika İşbirliği Forumu sırasında, uzay teknolojisi konusunda işbirliğini artırmak, Afrika’nın uzay altyapısı gelişimini desteklemek ve uzay endüstrisini, “sosyal kalkınmayı yönlendirmek ve insanların yaşam standartlarını iyileştirmek için kullanmak üzere” anlaşmalar imzalanmıştı.

Uzmanlara göre, büyüyen ve yıllık yaklaşık 20 milyar ABD doları gelir elde eden Afrika uzay endüstrisinde herkes payını artırmaya ve rekabete dahil olmaya çalışıyor.

Bunun aynı zamanda uluslararası diplomasi için kritik bir araç olduğu ve Çin’in kıtadaki uzun vadeli planlarının parçası olduğu ifade ediliyor. Uzmanlara göre, Pekin Afrika’daki uzay yarışına erkenden dahil oldu.

Çok Okunanlar

Exit mobile version